zondag 1 december, 22.30 uur, NPO 3 (hh)

Venezuela

Tom Waes reist naar Venezuela. Ooit een toeristenhotspot, nu een land in chaos.

Ondanks berichten over politieke instabiliteit en toenemende criminaliteit stapt Tom toch op het vliegtuig naar Venezuela. Zijn eerste stop is de hoofdstad Caracas: sinds kort de gevaarlijkste stad ter wereld. Tom duikt in de zonas rojas, de achterstandsbuurten. Hij ontdekt hoe de inwoners hier in angst voor criminaliteit leven, staat in de rij voor de supermarkt en eet in een illegaal restaurant.

Naast al die narigheid is er gelukkig ook veel moois te zien en te beleven in Venezuela: Tom vaart onder andere het gigantische Meer van Maracaibo op  – het meer van de eeuwige donder en bliksem waar het bijna de helft van het jaar stormt – en bezoekt het natuurreservaat Cainama.

reisadvies

Het mag inmiddels geen verrassing heten dat Tom Waes de landen bezoekt waar de gemiddelde toerist zich niet laat zien – en misschien ook niet moet laten zien. De Nederlandse Rijksoverheid raadt alle niet-noodzakelijke reizen naar Venezuela ten strengste af. De lijst bezwaren is lang: een onrustige politieke situatie, een slechte economische toestand met een flinke schaarste aan goederen, zware criminaliteit en als je reist naar de grens met Colombia loop je het gevaar guerillastrijders tegen het lijf te lopen. Kijk maar liever mee met Tom dus.