vrijdag 21 april, 20.25 uur, NPO 3

Zuid-Korea

Waes is, na zijn bezoek aan Noord-Korea van vorige week, de grens overgestoken en belandt van het ene uiterste in het andere.

Deze aflevering is helaas niet meer beschikbaar.

Tegenover het 'absurd soort old school-communisme', zoals Waes het noemt, staat de kapitalistische consumptiemaatschappij die Zuid-Korea, en dan vooral de hoofdstad Seoul. Er wordt hard gewerkt en na werktijd ook hard ge-hoesikt, de Koreaanse variant van de vrijmibo (de Vrijdag Middag Borrel). Ook de plastischechirurgieklinieken profiteren van de welvaart van de op drie na grootste economie van Azië. Een op de vier Seoulse vrouwen heeft inmiddels wat aan haar gezicht laten doen, wat volgens Waes dan ook de reden is van de vele mondkapjes in het straatbeeld.

Een en ander wordt met milde ironie becommentarieerd. Als zijn gids zich voorstelt als Bright, omdat hij altijd positive energy uitstraalt, bromt Waes 'my name is Grumpy'. Zo opgewekt is Bright overigens niet, als het op de Noord-Koreanen aankomt. 'I think North-Koreans are assholes. I really hate them,' zegt hij met een van woede verwrongen gezicht. 'Vlakbij, maar tegelijkertijd heel ver weg,' is dan ook de veelzeggende conclusie die Waes trekt over de relatie tussen Noord en Zuid.