Reizen Waes

Zuid-Soedan

Zuid-Soedan is het nieuwste land ter wereld. Op 9 juli 2011 riep het zijn onafhankelijkheid uit en werd het officieel erkend door de internationale gemeenschap.

Deze aflevering is helaas niet meer beschikbaar.

Tot zo ver het goede nieuws, want nu moet het land zichzelf nog uit het niets beginnen op te bouwen. Veel is er nog niet in Zuid-Soedan, maar Tom weet wel van een gigantisch natuurpark: Boma National Park. 22.800 vierkante kilometer, met de grootste wildmigratie ter wereld.

Een functionerende toeristische dienst is er niet in Zuid-Soedan. Dus trekt Tom er zelf heen om uit te zoeken hoe het met het park zit. Het wordt een eindeloze zoektocht in een land waar alles nog uitgevonden moet worden. Een land met meer ministeries dan mensen, waar camera’s niet overal gewaardeerd worden en waar het ook nog niet helemaal veilig blijkt te zijn. En dat is heel mild uitgedrukt. Sinds de opnamen is de situatie bovendien sterk verslechterd.

Zuid-Soedan is geen land voor toeristen die er graag alleen op uit gaan. Of laat dat laatste eigenlijk maar weg.

Zuid-Soedan is de afgelopen twee jaar verwikkeld geweest in een gruwelijke burgeroorlog, die het leven van talloze Soedanesen heeft geëist en waarbij de mensenrechten grootschalig zijn geschonden. Ondanks een vredesakkoord tussen de partijen is men allesbehalve verzekerd van vrede of veiligheid, want op verschillende plekken vinden nog steeds gevechten plaats.

Het officiële reisadvies van de Nederlandse regering over Zuid-Soedan laat daarbij niets aan onduidelijkheid over: alle reizen worden met klem ontraden. Kijk in plaats daarvan naar deze aflevering van Reizen Waes.