Van mechanische armen die medicijnen maken tot futuristische machines die patiënten weer laten lopen: robots worden steeds vaker ingezet in de zorg. Hoe ver zijn we al?

1. Kymo de medicijnmaker

Medicijnen maken: het is een knap lastig werkje. Superprecies en tegelijkertijd maar saai lopendebandwerk. In het Amsterdamse ziekenhuis OLVG hebben ze deze klus dan ook overgelaten aan een robotarm, genaamd Kymo. De VPRO Gids ging bij deze bot op bezoek, om hem in actie te zien. Vreemd is het wel: ‘Door zijn glazen huis heeft Kymo wel wat weg van een claw machine, de grijper op de kermis.’ Ontmoet Kymo via onderstaande link.

2. Leren lopen met een robotskelet

Na een beroerte is het voor sommigen maar lastig om weer snel op te knappen, door bijvoorbeeld verlamming. Zogenaamde exo-skeletten die om het been worden geplaatst zijn hier een mogelijke oplossing voor, die gedeeltelijk verlamde patiënten helpen opnieuw te leren lopen. Verkeerde loopbewegingen worden gecorrigeerd door de machine. Hoe dat eruit ziet? Bijna als een superheldextensie!

Per ongeluk een batterij ingeslikt? De origamirobot lost het op

3. Minuscule origamirobot

Naast groot en sterk kunnen robots juist ook klein en precies zijn. Zo is er een origamirobot die je inslikt en zich uitvouwt in het lichaam. Daar biedt de bot de hulp die je nodig hebt: per ongeluk een batterij ingeslikt? Deze minimachine lost het voor je op. Ook wonden verbinden en medicijnen verzorgen behoren tot het takenpakket. In de onderstaande video ziet het er zelfs best schattig uit, zo’n klein botje aan het werk.

4. Het siliconen hart

Naast het hart van steen of van goud kan nu ook het hart van siliconen worden toegevoegd aan de lijst. En dat is misschien wel het hart waar je het meest aan hebt, zeker als er sprake is van hartfalen. Met een siliconen robot die om het hart geplaatst wordt, verbetert de hartslag aanzienlijk.

5. Bacterievernietigende schoonmaakrobot

Hygiëne is van groot belang in een ziekenhuis. Het personeel is dan ook een groot deel van de tijd bezig met schoonmaken, schoonmaken en nog eens schoonmaken. Ideaal natuurlijk om een robot hierbij te laten helpen, zeker als het gaat om schoonmaaktaken die de mens niet goed kan uitvoeren. Met UV-straling zorgt onderstaande robot, die toepasselijk genoeg de look heeft van een grote stofzuiger, voor een betere hygiëne. Zo worden ook gevaarlijke bacteriën en stoffen vernietigd.

6. Vriendelijke thuiszorgbot

Zorg is niet alleen nodig binnen de muren van het ziekenhuis. Ontmoet Pillo: de zorgzame thuisrobot. Dit kleine apparaat, met een vriendelijk geanimeerd gezicht en een aardige stem, houdt voor het hele gezin bij wanneer medicijnen moeten worden ingenomen. Benieuwd hoeveel calorieën of welke voedingsstoffen er in je eten zitten? Ook op dit soort vragen kent deze bot het antwoord.

Maagverkleining met een joystick: alsof de arts games speelt op de werkvloer

7. Beweeglijke robotarm

Protheses zijn niets nieuws. Maar we kennen ze met name als apparaten die een stuk lastiger te bewegen zijn dan menselijke ledematen. Daar komt nu misschien verandering in: er is een robotarm ontwikkeld die je accuraat kunt aansturen als je arm is geamputeerd. In onderstaand filmpje ziet dat er heel natuurlijk uit: van soepele polsbewegingen tot vingers die afzonderlijk van elkaar bewegen.

8. Efficiënt bloedprikken

Het afknellen van de arm, de dokter die op de aderen drukt en maar moeilijk de juiste plek kan vinden: bloedprikken is voor velen een nachtmerrie. Er is een robot die dit een stukje minder eng maakt. Via niet door de mens waar te nemen infrarood licht en ultrageluid wordt de juiste plek gezocht, wat het bloedprikken efficiënter maakt. En door dit soort repetitieve taken af te staan, krijgen ziekenhuisverzorgers ook nog eens meer tijd vrij voor echt contact met hun patiënten.

9. Maagverkleining met een joystick

Bij een precieze operatie als een maagverkleining hoeft de arts nu niet zelf meer het gereedschap op de organen van de patiënt voort te bewegen: een robot neemt deze taak over. Nog niet geheel zelfstandig. De dokter zit ernaast, kijkt mee via een camera en stuurt de robot aan met een joystick. Een gek gezicht – alsof de arts games speelt op de werkvloer.

10. Robotnaald in het oog

Naast de maagverkleining zijn er meer operaties te bedenken waarbij nauwkeurigheid een grote rol speelt. Zo is er een robotarm die oogoperaties uitvoert – opnieuw met een arts aan de zijlijn en een joystick in de hand. Handig: deze machine maakt veel kleinere en meer draaiende bewegingen dan de menselijke arm.