over Robo sapiens

Reisserie met Jelle Brandt Corstius

In de nieuwe VPRO-reisserie Robo sapiens onderzoekt Jelle Brandt Corstius hoe robots en kunstmatige intelligentie ons leven beïnvloeden en nog verder gaan veranderen. De snelheid van de technologische ontwikkelingen is exponentieel. Wat betekent dat voor ons? Is er reden tot vrees of moeten we juist verwachtingsvol uitzien naar de toekomst?

Programma

Vertrekpunt is de geboorte van zijn dochter, anderhalf jaar geleden. In de serie volgt Brandt Corstius haar denkbeeldige levenscyclus. Hoeft ze straks nog wel te werken? Kan het zijn dat ze een relatie krijgt met een robot? Wat betekent de opmars van robots voor de manier waarop ze haar identiteit vormt? En bezorgt kunstmatige intelligentie haar uiteindelijk het eeuwige leven? Om antwoorden te krijgen op zijn vragen reist Brandt Corstius onder meer naar Japan, Ethiopië en de Verenigde Staten, in gezelschap van een robot die zich op haar beurt in zijn leefwereld verdiept.

Aflevering 1: Geboorte

Zondag 29 oktober, 20.15 uur NPO2

In deze eerste aflevering van Robo Sapiens onderzoekt Jelle Brandt Corstius in onder meer Ethiopië en Engeland hoe en wanneer wij als mensen het monopolie op slimheid verloren. Hij gaat terug naar de oorsprong van computers en kunstmatige intelligentie en laat een gloednieuwe robot programmeren die hem zal vergezellen op reis. Door ook via haar ogen naar de wereld te kijken ziet hij haarscherp hoe snel de robotrevolutie om zich heen grijpt.

Aflevering 2: Groei

Zondag 5 november, 20.15 uur, NPO2

In de tweede aflevering van Robo sapiens onderzoekt Jelle Brandt Corstius in hoeverre robots en kunstmatige intelligentie accurater en slimmer zullen worden dan wij. Zelfrijdende auto’s, leugendetectors en pokertoernooien: op steeds meer terreinen leggen wij het af tegen de apparaten. Is dat erg? Wanneer kunnen wij de robots niets meer leren, maar zij ons? En hoe zorgen we ervoor dat het niet uit de hand loopt?

Aflevering 3: Werk

Zondag 12 november, 20.15 uur, NPO2

In de voorspellingen verschillen de percentages, maar dat wereldwijd een groot deel van onze banen verdwijnt door robotisering staat vast. In China verdiept Jelle Brandt Corstius zich in de gevolgen van die trend. Hij bezoekt een smartphonehoesjes-fabriek waar een steeds groter deel van het personeel wordt vervangen door robots, en vergezelt een door robotisering werkloos geraakte man tijdens zijn zoektocht naar een nieuwe baan. Wat betekent het voor ons als we straks niet meer hoeven werken? Wat kunnen we wel, en wat niet aan robots overlaten? En hoe zit nou eigenlijk met die veelbesproken killer robots in het leger?

Aflevering 4: Relaties

Zondag 19 november, 20.15 uur, NPO2

Het is nog even wennen, maar met robots en AI zullen we een steeds hechtere band gaan ontwikkelen. We bouwen vriendschappen met ze op, vertrouwen ze de meest intieme details toe en hebben zelfs seks met ze. In Japan lopen ze voorop waar het gaat om relaties met robots. Jelle Brandt Corstius ontmoet er onder meer een echtpaar dat samenleeft met hun robothondjes. In de Verenigde Staten bezoekt hij een echtpaar dat zeer geavanceerde chatbots ontwikkelt en een man die gelukkig is met zijn seksrobot. Hoe ver gaat die ontwikkeling? En wat is de keerzijde?

Aflevering 5: Volgroeid

Zondag 26 november, 20.15 uur, NPO2

Aflevering 6: Dood

Zondag 3 december, 20.15 uur, NPO2

advertentie