beschikbaar t/m 16 november

10. Terug naar huis

beschikbaar t/m 16 november

10. Terug naar huis

Arnout start de laatste etappe van zijn grote Noordzeereis in Amsterdam. Deze stad dankt zijn rijkdom voor een groot deel aan de Antwerpenaren die er ooit kwamen wonen. Hij ontmoet de 98-jarige Eddy, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een roeibootje naar Engeland vluchtte. In Zeeland spreekt hij met enkele mensen die de watersnoodramp van 1953 op een haar na overleefden. Bij zijn thuiskomst in Antwerpen wacht Arnout nog een grote verrassing.

Amsterdam (NL) – Antwerpen (BE)

Arnout en zijn reisgenoten zijn bijna terug thuis. In deze aflevering trekken ze van Amsterdam naar Antwerpen voor het laatste deel hun reis rond de Noordzee.

Vierhonderd jaar geleden was Amsterdam de belangrijkste handelsstad aan de Noordzee. Dat succes kwam er dankzij de hulp van een groot aantal vluchtelingen uit Antwerpen. Arnout gaat op zoek naar sporen van die Amsterdamse sinjoren.

Een kwart van Nederland ligt onder zeeniveau. Dat maakt dat een groot deel van het land erg gevoelig is voor overstromingen. Een noodlottige storm boven de Noordzee zorgde in 1953 voor de grootste overstromingsramp uit de Nederlandse geschiedenis. Toen de dijken braken vielen er vooral in Zeeland honderden slachtoffers. Arnout ontmoet enkele mensen die die noodlottige dagen meemaakten.

In Vlissingen, bij de monding van Schelde, eindigt de vijfduizend kilometer lange tocht rond de Noordzee. Hier gaan Arnout, Ruben en Philippe aan boord van de Rupel die hen naar Antwerpen brengt. Daar wacht hen nog een grote verrassing.

Deze aflevering van Rond de Noordzee is na uitzending t/m 16 november beschikbaar op vpro.nl. Daarna is hij is tot 16 augustus 2020 te zien bij NPO Start Plus.