Arnout zeilt het Kanaal over. Over de legendarische witte kliffen van Dover trekt hij verder langs de oostkust van Engeland. Op zee gaat hij op zoek naar een oud, verlaten fort uit de Tweede Wereldoorlog dat op instorten staat.

Calais (FR) – Blakeney Point (GB)

De oversteek van Calais naar Dover is al eeuwenlang de kortste route tussen het Europese vasteland en Engeland. De Franse wereldzeiler Joé Seeten brengt Arnout veilig naar Engeland. Maar niet iedereen steekt hier over met vredevolle bedoelingen: de Romeinen, de Normandiërs, Napoleon én Hitler hadden hun oog op het eiland laten vallen.

De Engelsen nemen de verdediging van hun eiland heel serieus. Niet enkel het gigantische kasteel van Dover is daar bewijs van. Bij de monding van de Theems gaat Arnout op zoek naar een verlaten oorlogsfort uit de Tweede Wereldoorlog. Het Red Sands Fort lijkt als een monster uit de Noordzee te verrijzen.

Met de Brexit hoopt dit eigenzinnige eiland zich beter te wapenen tegen de bemoeienissen van Europa. Maar tot in de jongste ijstijd was Brittanië nog gewoon verbonden met het Europese vasteland. De échte Brexit gebeurde op het moment dat de ijskappen smolten en Brittanië een eiland werd, negenduizend jaar geleden