beschikbaar bij NPO Start Plus

5. De achterdeur van Europa

Arnout trekt naar de afgelegen Orkney- en Shetlandeilanden. Met enkele duikers gaat hij op zoek naar de gezonken Duitse vloot uit de Eerste Wereldoorlog. Met een vliegtuigje reist hij door naar Fair Isle, het meest afgelegen bewoonde eiland in de Noordzee. Het leven is er bikkelhard, dat weten de weinige eilandbewoners maar al te goed.

Orkney-eilanden – Shetlandeilanden (GB)

Arnout trekt naar de Orkney- en Shetlandeilanden. Die afgelegen eilanden vormen de natuurlijke grens tussen de Noordzee en de Atlantische oceaan.

Drieduizend jaar geleden leefde er op de Orkney-eilanden een volk met een rijke cultuur. Overal vind je nog overblijfselen uit die bloeiperiode. Hamish vond naast zijn huis toevallig een grafheuvel met daarin enkele duizenden beenderen.

De baai van Scapa Flow was jarenlang de noordelijke basis van de Britse marineschepen. Op het einde van de Eerste Wereldoorlog werd de verslagen Duitse vloot daar naartoe gebracht en op dramatische wijze tot zinken gebracht. Sommige van die schepen liggen nog steeds op de zeebodem en trekken wrakduikers aan van over de hele wereld.

Arnout gaat op bezoek bij de inwoners van Fair Isle, het meest afgelegen bewoonde eiland van Groot Brittannië. Het zijn er amper zestig en ze moeten van alle markten thuis zijn om er te overleven.

Deze aflevering van Rond de Noordzee is te zien op NPO Start Plus, 9 augustus 2020.