Enkele vissers nemen Arnout mee van de Shetlandeilanden naar Noorwegen, het land van de Vikingen. Na een woelige zeereis bereikt Arnout de Sognefjord, die het Noordzeewater tweehonderd kilometer landinwaarts brengt. Hij komt terecht in een dorp waar de mensen nog als echte Vikingen leven.

aflevering 6 wordt op 2 maart 2021 om 23.35 uur uitgezonden op NPO 2

Shetlandeilanden (GB) – Bergen (NO)

De Shetlandeilanden werden eeuwenlang bewoond door Vikingen. En dat is niet echt verwonderlijk, want de kust van Noorwegen ligt amper driehonderd kilometer verderop. Arnout en zijn vrienden willen hier graag per boot de oversteek maken.

Enkele sympathieke Noren zouden hen hier oppikken met een oude vissersboot. Maar zij krijgen helaas af te rekenen met pech op zee. Dankzij een oproep op BBC Schotland komen Arnout en zijn vrienden alsnog met de boot aan in Noorwegen.

Ze varen langs de 61ste breedtegraad, de grens van de Noordzee met de Atlantische Oceaan, en komen terecht bij de ingang van de langste fjord van Noorwegen, de Sognefjord. Het Noordzeewater vloeit hier tweehonderd kilometer diep het binnenland in. Arnout trekt langs de fjord tot in Gutvangen. Daar leven een honderdtal Noren nog als echte vikingen.