beschikbaar t/m 18 september

8. Door de Duitse Bocht

beschikbaar t/m 18 september

8. Door de Duitse Bocht

Arnout is aangekomen in Denemarken, het land van de windenergie. Hij ontmoet er kitesurfer Lukas, die hem meeneemt naar zijn huis in een kleurrijk hippiedorp. Met de ferry steekt Arnout de Duitse grens over en komt aan op Sylt, het Saint-Tropez van Duitsland. Met een klein vliegtuig reist hij door naar Helgoland, het eiland waar de grootste niet-nucleaire ontploffing uit de geschiedenis plaatsvond.

Klitmoller (DK) – Ditzum (DU)

De Deense kust bij Klitmoller wordt ook wel cold Hawaii genoemd. De aanhoudende westenwind en hoge golven zijn erg in trek bij wind- en kitesurfers. Maar de wind blijkt ook een gouden zaak voor Deense economie.

Arnout trekt de grens over en komt terecht in het mondaine Sylt in Duitsland. Even verderop ligt Nordstrandischmoor, een piepklein eiland met amper vier huizen die elk op een heuveltje, of terp, liggen. Bij springtij loop het eiland volledig onder water. Enkel de woningen blijven droog, als het een beetje mee zit,

Voor Duitsland is dit stuk van de Noordzee, ook wel De Duitse Bocht, strategisch erg belangrijk. Het is hun toegang tot de rest van de wereld. De havens van Hamburg en Bremen liggen hier, maar ook het eiland Helgoland. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bombardeerden de Britten het eiland bijna van de kaart.

Arnout en zijn vrienden trekken door tot bij de grens met Nederland, en komen stilaan terug in vertrouwd gebied.

Elke aflevering van Rond de Noordzee is na uitzending t/m 18 september beschikbaar op vpro.nl. De gehele serie is tot 16 april 2020 te zien bij NPO Start Plus.