Nederlanders, Belgen, Fransen, Engelsen, Schotten, Noren, Denen en Duitsers delen het grootste natuurgebied van Europa: de Noordzee. Op welke manier bepaalt deze zee ons dagelijks leven, onze identiteit, cultuur en geschiedenis? Met deze vraag reist Arnout Hauben per kano, vissersboot of zeilschip in honderd dagen rond de Noordzee. Een avontuurlijke tocht langs vijfduizend kilometer kust met onvermoede vergezichten, ontmoetingen en verhalen.

De Belgische documentairemaker Arnout Hauben trekt in gezelschap van cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens langs de kusten van de Noordzee, met 575 duizend vierkante kilometer het grootste natuurgebied van Europa: bron van vertier, inspiratie, voedsel, inkomsten, conflicten, en in al zijn onstuimigheid een bedreiging voor onze veiligheid.

Ze reizen met kano’s, vissersboten en zeilschepen met de klok mee, de zee altijd aan hun rechterzijde. Onderweg vertellen kustbewoners hun de verhalen van de Noordzee, over de ijstijd, Vikingen en noodlottige superstormen. Over oorlogen, de teloorgang van de visserij, windmolens, plastic en klimaatverandering.

Het drietal start in de historische havenstad Brugge aan een tocht van vijfduizend kilometer. In tien afleveringen reizen zij over het Kanaal langs de Engelse oostkust tot de afgelegen Shetland eilanden. Daar steken ze over naar Noorwegen en zakken via de fjorden af tot in Denemarken. Via de Deense en Duitse kust komen zij terecht in Nederland, waar zij via de Waddeneilanden, Urk, Amsterdam en Scheveningen naar Zeeland trekken. Hier vandaan zetten zij koers naar Antwerpen, waar hun avontuur na honderd dagen eindigt.

De serie bestaat uit tien afleveringen en is geproduceerd door het Vlaamse productiehuis De chinezen voor VRT en VPRO. 

over Arnout Hauben

Arnout Hauben (1976) is televisiemaker en medeoprichter van het productiehuis De chinezen. Hij werkte mee aan televisieprogramma’s als Man bijt hond, Meneer Doktoor, Weg naar Compostela en Leve de zoo!. Hij maakte daarnaast de bekroonde driedelige reeks Ten oorlog, over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ook was hij redacteur bij de krant De morgen en schreef samen met Lander Deweer het boek Rond de Noordzee, dat is gebaseerd op de gelijknamige tv-reeks.