bekijk nu de laatste aflevering

met twee maten meten

Schrijver, tv- en theatermaker Salaheddine Benchikhi ging voor de VPRO naar New York om te onderzoeken hoe Marokkanen daar leven. Hoe vergaat het hen? Lopen ze tegen dezelfde problemen aan als Marokkanen in Nederland? Salaheddine maakt de balans op.

--------------------------------------------------------------------------
Salaheddine in Amerika
--------------------------------------------------------------------------

Salaheddine Benchikhi (1980) is een 'tweede generatie Marokkaan', zoals dat heet. Hij groeide op in Rotterdam. Hij begon te schrijven, ging televisie maken en startte een paar jaar geleden zijn eigen YouTube-kanaal met humoristische video's over Marokkanen in Nederland. En met succes. De teller staat tot dusver op ruim 250 video's, die inmiddels meer dan 25 miljoen keer zijn bekeken. Zijn populariteit komt niet uit de lucht vallen. Zijn enorme achterban herkent of verbaast zich. En vermaakt zich in elk geval.

Met oprechte journalistieke interesse gaat de goedlachse Salaheddine op huisbezoek of houdt straatinterviews met Marokkanen. Over zaken als de Ramadan, hoe goed Marokkaanse jongeren Arabisch kunnen lezen of Turken die Marokkaans spreken. Over herinneringen en ergernissen aan de reizen naar Marokko per auto. Maar ook over het tekort aan Islamitische pleeggezinnen of tips voor een low-budget Marokkaanse bruiloft.

Salaheddine verkende ook het leven van Marokkanen in ons buurland België en bracht in kaart hoe Nederlandse Marokkanen Marokko ervaren als vakantieland. Maar hoe vergaat het Marokkanen overzee? In ‘the Big Apple’ dook hij voor de VPRO in de Amerikaans-Marokkaanse Droom.

bekijk de eerdere afleveringen van Salaheddine in Amerika