Iedere week wordt er wel iemand digitaal aan de schandpaal genageld. In de 3Doc: Sociaal tribunaal onderzoekt journalist Doortje Smithuijsen hoe sociale media steeds meer veranderen in een openbare rechtszaal waarin iedereen elkaar kan aanklagen en veroordelen. Onder andere Sander Schimmelpenninck, Johan Fretz, Marisella de Cuba en Wierd Duk komen aan het woord.

In Sociaal tribunaal onderzoekt Doortje Smithuijsen het fenomeen cancel culture en gaat ze in gesprek met gecancelden, cancelaars en andere betrokkenen om zo een beeld te schetsen van de digitale rechtszaal. Ze onderzoekt welke dynamieken een rol spelen bij deze nieuwe vorm van 'rechtspraak' en wat de kracht is van social platforms. Waarom willen mensen zich online zo graag uitspreken over elkaar? Wat levert het op om iemand te 'cancellen'?

achter de cancelcultuur

Doortje gaat na hoe cancel culture kan zorgen voor emancipatie, maar ook waar het doorschiet of averechts werkt. Ze wil weten waar het veelgehoorde idee vandaan komt dat je tegenwoordig ‘ook helemaal niets meer kan zeggen’, maar ook waarom de ene persoon wel gecanceld kan worden en de andere niet?

Verschillende ervaringsdeskundigen komen aan het woord. Zo vertelt Sander Schimmelpenninck over hoe hij online met de dood werd bedreigd nadat hij prinses Alexia het 'lekkerste' Oranje-zusje noemde, hoe model/influencer Laura van Ree op Twitter talloze haatberichten ontving vanwege een video die ze plaatste en hoe een twitterstorm leidde tot het ontslag van New York Review of Books-hoofdredacteur Ian Buruma.

over de maker

Doortje Smithuijsen (1992) is filosoof en journalist. Afgelopen jaren maakte ze de VPRO-documentaires Mijn dochter de vlogger en Volg je me nog? en schreef ze het boek Gouden bergen, waarin ze Instagram en influencers onderzoekt. Ook schrijft ze regelmatig artikelen voor De Volkskrant en tweewekelijks een column over digitalisering voor Trouw.

colofon

Regie: Doortje Smithuijsen
Camera: Thomas van Krugten, Michel Rosendaal, Victor Horstink
Geluid: Leonardo Fontana Balparda, Daniël Berends, Jaap Sijben
Montage: Eline Bakker
Dramaturgie: Astrid Bussink
Eindredactie: Ruby Deelen
Kleurcorrectie: Michiel Rummens
Visual effects artist: Stein Roeland
Finishing: Jan Jaap Kuiper

Audiomixage & muziek: Darius Timmer
Producer: Rens Mevissen
Assistent producer: Kelly Henning
Research: Roos van Ees, Marijne Beijen
Spotter: Emma Magré, Lars Hoogveldt
Marcom: Innes van den Heuvel, Joanne Wens
Online redacteur: Dewi Oudijk

Met dank aan: Anne Fleur, Ian, Haye, Marisella, Tessel, Sander, Willem, Laura, Bedanktwitteman, Laiza, Wierd, Jade, Stefan, Kate, Johan, Bo, Richard, Mark.