Faith Spotted Eagle over 'rode razernij'



Faith Spotted Eagle behoort tot de prominente morele leiders van het Standing Rock-protest. Ze denkt mee over strategieën, onderhoudt internationale contacten en kent de weg naar de rechter.

Tijdens de nationale verkiezingen van 2016 kreeg ze als eerste inheemse een kiesman achter zich voor de positie van president.

Naast een waslijst van activiteiten in binnen- en buitenland organiseert ze ook educatieve bijeenkomsten voor de getroebleerde inheemse jeugd.

Spotted Eagle: 'We leven in bezet gebied, in onderdrukking. Daar komt vaak woede en frustratie uit voort. Het is aan een buitenstaander moeilijk uit te leggen hoe het voelt om niet als volwaardige burger te worden behandeld en voortdurend te worden geconfronteerd met racisme.

Zelfs in Standing Rock zagen we kolonisatietrekjes; we waren geschokt door het 'white privilege'-gedrag en de arrogantie waarmee sommige van de witte activisten ons kamp binnenkwamen.

Sommigen kwamen om iets te halen, iets wat ze zelf niet hebben. Maar je kunt niet zomaar een cultuur overnemen zonder er iets voor te doen. Het was pijnlijk, want veel van ons zijn gestorven in de strijd om het behoud van onze manier van leven.'

'Nu kunnen we erop reflecteren en er van leren, maar lange tijd was er geen ruimte om erover te praten. Woorden als 'white privilege' bestonden niet eens. Ik gebruik vaak de term 'red rage' (rode razernij). Het historische trauma is heel groot. En met historisch bedoel ik niet dat het al voorbij is.

Dat leidt tot allerlei problematiek, van alcoholgebruik tot criminaliteit. Bovendien is er de reservaten een hoge werkloosheid.

Tijdens mijn studententijd is mijn been gebroken door een groepje blanke jongens. De fysieke pijn ben ik vergeten, maar de blik van die jongeman voordat hij me te grazen nam kan ik me nog heel goed voor de geest halen. Ik voelde generaties vol haat in die blik.

Ik heb mijn eigen woede kunnen omzetten, maar er moet wel plaats zijn voor het trauma en de verwerking ervan. Ons genezingsproces is nu in werking. Maar we zijn er nog niet.'