de toekomst begint bij Tegenlicht

Onze verhalen gaan over de toekomst van technologie, economie, politiek, sociologie en wetenschap. VPRO Tegenlicht is hét startpunt voor de journalistieke verkenning van future affairs, de plek die (inter)nationale ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven tegen het licht houdt. Dat aan de frontlinie staat, waar nieuwe ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd. En jou vertelt hoe de wereld van morgen eruit zal zien. 

Lees meer →

Het is de week van de Europese Parlementsverkiezen. Wat is het verhaal van Europa?

Tegenlicht duikt regelmatig in onderwerpen die raken aan de toekomst van Europa. Met het oog op de aankomende Europese Parlementsverkiezingen maakten we een selectie van de meest relevante afleveringen. Bijvoorbeeld over de opkomst van radicaal-rechtse bewegingende gevolgen van het Europese migratiebeleidde mogelijkheden van een Europese republiek en over de economische kansen van de Brexit.

de stem van Baudet en Timmermans onder de loep

In de jacht op jouw stem voeren politici het ene na het andere debat, zo ook bij de Europese Verkiezingen. In onze podcast vertelt expert retorica Marijn Moerman waarom we iemand een goede en charismatische spreker vinden. Ze analyseert Frans Timmermans, Thierry Baudet en Reinier van Lanschot (van de nieuwe partij Volt): hoe retorisch begaafd zijn ze eigenlijk?

 

de finalisten van de Plattelandspioniers zijn bekend!

De finalisten van de verkiezing voor de Plattelandspioniers zijn bekend! Bekijk hier wie de vijf pioniers zijn die aanstaande zaterdag hun ideeën zullen presenteren aan het publiek en de jury.

Tegenlicht zocht de afgelopen tijd vernieuwers die de kracht van het landelijke inzetten voor de samenleving van morgen. Bekijk hier alle pioniers en reserveer alvast een (gratis) plekje voor de speciale Meet Up finale.

zo zetten de Russen 'nuttige idioten' in om Europa verder te polariseren

Rusland ziet de Europese verkiezingen als dé kans om Europa verder uiteen te splijten, zegt Danny Pronk, senior onderzoeker bij de Kennisgroep Veiligheid van het Clingendael Instituut. Hij legt ons uit hoe de Russen hiervoor zogenaamde ‘nuttige idioten’ inzetten, en wat we kunnen doen om onszelf weerbaar te maken tegen deze geraffineerde vorm van politieke oorlogsvoering. Lees het hier.

 

wat is het gemeenschappelijke verhaal van Europa?

Europa voelt aan alle kanten de hete adem van dreiging in de nek. Het wordt steeds noodzakelijker om het bestaansrecht van Europa helder te formuleren. Een duidelijk en emotioneel verhaal over wat wij zijn en wat dat ons waard is. Waar zijn de pleitbezorgers van onze gedeelde Europese normen en waarden?

 

Deze Europese politica is 17 jaar

Zelf kan ze nog niet stemmen, maar ze is al wél verkiesbaar voor het Europees Parlement. Dit is de 17-jarige Bibi Wielinga, de jongste kandidaat van de Europese partij Volt.

Google kondigt nieuwe regels aan over privacy

Google wil gebruikers meer controle geven over hun privacy. Zet dit zoden aan de dijk? We vroegen het aan onze volgers op Twitter

In de aflevering ‘What makes you click’ zie je waar het businessmodel van Google en andere techgiganten op is gebaseerd. Voormalige Google-medewerkers pleiten voor het instellen van een ethische code en vinden het tijd om de macht van het bedrijf in te perken.

dit is de toekomst van de EU

Populistische bestuurders in Europa veranderen haast ongezien in autoritaire leiders, die zagen aan de stoelpoten van de democratie. Een nieuwe generatie denkers en doeners komt in verzet en springt in de bres voor democratie en vrijheid. Bekijk hier hoe ze op zoek gaan naar antwoorden op de populistische opmars.

2019 is het jaar van de waarheid voor de democratie in Europa

de Russische trollenfabriek op volle toeren

Poetin heeft zijn reusachtige pr-machine óók ingeschakeld om desinformatie te verspreiden over het neerhalen van de MH17, blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer. Russische trollen hebben duizenden tweets geplaatst waarin Oekraïne de schuld krijgt voor de aanslag. 
 
Deze enorme desinformatiecampagne staat niet op zichzelf: al jaren lopen fake, feit en fictie door elkaar in Rusland. Het Kremlin zet de media in om een gemanipuleerde waarheid voor te schotelen, niet alleen aan haar eigen burgers, maar ook buiten de grenzen van Rusland. 
 
Wil je weten hoe ze te werk gaan? Wij maakten een aflevering over Poetins pr-machine met Peter Pomerantsev, een Brits/Russische onderzoeker en auteur die jarenlang heeft gewerkt voor de Russische televisie tijdens Poetins presidentschap. Hij kent de wereld van binnenuit en vertelt over de slinkse strategieën. 

weg met de wegwerpsamenleving

'Plastic is het glijmiddel van de globalisering', zegt Marcus Eriksen in dit betoog. Met plastic brengen we spullen misschien makkelijk op hun bestemming, maar daar blijft het vervolgens ook liggen. Eriksen is de oprichter van 5 Gyres, een instituut dat de gevolgen van plasticvervuiling onderzoekt. 

Eriksen vertelt ons hoe we het plasticprobleem oplossen: we moeten van onze plasticverslaving af en het probleem bij de bron aanpakken. ‘De mens heeft eigenlijk altijd circulair geleefd. Deze wegwerpsamenleving is iets nieuws, van de afgelopen 70 jaar.’ Hoog tijd om de wegwerpsamenleving in de prullebak te doen, vindt hij.

zo hoopt het afval zich op in de ruimte en de oceaan

Lucht en water zijn van iedereen en daar maken we volop gebruik van. Maar zodra dat voor problemen zorgt, voelt niemand zich verantwoordelijk.
Wat nu?

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een flinke dosis toekomst van de Tegenlichtredactie in je mailbox. 

Please don't insert text in the box below!
zo gaan we met je gegevens om →

over VPRO Tegenlicht

VPRO Tegenlicht is hét future affairs platform van Nederland. We staan aan de frontlinie waar ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd, en houden nationale en internationale ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven tegen het licht. En de toekomst, die is natuurlijk overal: online, maar ook op tv, sociale media, tijdens onze Meet Ups, podcast, én in onze nieuwsbrief.

Lees meer →  

advertentie