Fascinerend beeld van de worsteling van zowel Amerikaanse als Arabische journalisten met de realiteit: aan beide zijden probeert men vanuit verschillend perspectief, de eigen versie van de waarheid naar buiten te brengen.

Terwijl de oorlog op het punt van uitbreken staat verdringen journalisten zich voor de poorten van het Arabische nieuwsstation Al-Jazeera in Qatar om te kijken hoe die zender zich voorbereidt op de naderende climax. Eén van hen slaagt erin verder te komen dan alle anderen - de Amerikaans-Egyptische documentairemaker Jehane Noujaim. Mede door haar Arabische afkomst weet zij het vertrouwen te winnen van een aantal medewerkers van Al-Jazeera, en ze krijgt toestemming om hen tijdens hun journalistieke werk te volgen gedurende de eerste weken van de oorlog. 

Een aantal kilometers verderop bevindt zich het perscentrum van het Amerikaanse leger, en ook daar volgt Noujaim enkele Amerikaanse journalisten, die dezelfde oorlog volgen, maar dan voor een heel ander publiek. Het resultaat is de documentaire "Control Room", een fascinerend beeld van de worsteling van zowel Amerikaanse als Arabische journalisten met de realiteit: aan beide zijden probeert men vanuit verschillend perspectief, de eigen versie van de waarheid naar buiten te brengen.

bijlagen

Achter de schermen bij Al-Jazeera

De film laat scherp de verwarring en innerlijke conflicten van de journalisten aan Arabische en Amerikaanse kant zien, en geeft daarmee het publiek de kans om haar mening op basis van de eerder getoonde beelden in heroverweging te nemen. Waren bijvoorbeeld die Irakezen die het beeld van Saddam Houssein op het plein in Bagdad omver trokken "geproduceerd" door de Amerikaanse troepen? Of omhelsden de Irakezen werkelijk hun bevrijders?

In de items hiernaast veel informatie in tekst, beeld en geluid over Al-Jazeera. In het eerste item een korte schets van de geschiedenis van het station en een inventarisatie van meningen over de vermeende subjectiviteit van de berichtgeving. In de items daaronder vindt u een aantal uitzendingen die Tegenlicht eerder wijdde aan de media in het Midden-Oosten. In 1999 en 2003 ging Hans Otten voor de VPRO naar Qatar om Al-Jazeera te portretteren. Daarnaast maakte Tegenlicht in april vorig jaar onder de titel 'Stemmen uit het zand' een bloemlezing van de berichtgeving over de oorlog op de verschillende Arabische TV-stations. Alle uitzendingen zijn online te bekijken in realvideo.

_______
Control Room (2004)
regie: Jehane Noujaim
eindredactie Tegenlicht: Roel van Broekhoven/Hans Keller/Doke Romeijn