Een persoonlijk verhaal van een missie en van een vertrek

Crime Scene Afghanistan

In Tegenlicht het verhaal van Shoresh Kalantari. Over idealen en de weerbarstige Afghaanse realiteit.

Nu het kabinet is gevallen over Afghanistan, komt Tegenlicht een week eerder met de documentaire Crime Scene Afghanistan van Shoresh Kalantari. Zijn verhaal kan worden gezien als een metafoor voor de Westerse missie: van idealen naar ontnuchtering, van opbouw naar geweld, van een komst vol goede bedoelingen naar een vertrek vol twijfels.

Kalantari, afkomstig uit Iran, doorliep de Filmacademie in Amsterdam en werd door de VN aangesteld om in Kaboel de staatsomroep een grotere kritische rol in het openbare leven te laten spelen. De VN ziet het helpen opzetten van vrije en onafhankelijke media als één van de meest belangrijke elementen bij de poging tot nation-building in Afghanistan na de val van de Taliban.

Als liefhebber van thrillers, begint Kalantari het programma ‘Crime Scene Afghanistan’, een soort ‘Opsporing verzocht’, waarin corruptie en misstanden aan de kaak worden gesteld. Dat is het begin van een ongelijke strijd tegen schimmige praktijken en intimidatie. In Tegenlicht het verhaal van Shoresh Kalantari over idealen en de weerbarstige Afghaanse realiteit.

Regie: Shoresh Kalantari
Productie: Janneke van de Kerkhof / Nicoline Tania
Eindredactie: Henneke Hagen/Jos de Putter

 

meer zoals 'crime scene afghanistan'