VPRO Tegenlicht

De onsterfelijken

Is het eeuwige leven alleen weggelegd voor de rijken der aarde? Silicon Valley is in de ban van het overwinnen van de dood. Miljarden worden geïnvesteerd in het hacken van onze sterfelijkheid. De gedachte is dat wanneer ouder worden een ziekte is, dat we dan ook een middel tegen sterven kunnen ontwikkelen.

reacties op de uitzending

Het epicentrum van menselijke hoogmoed is op dit moment Silicon Valley. Een bont gezelschap van wetenschappers en ondernemers boort een gigantische bron van durfkapitaal aan en is er vast van overtuigd dat ons DNA gekraakt kan worden: De code van sterfelijkheid. En als het niet binnen hun eigen levensspanne is, dan toch zeker in de jaren erna. Menig miljonair heeft daarom zijn persoonlijke vrieskist al klaar staan om na de dood weer tot leven te worden gewekt. Of het nu in stoffelijke vorm is of in de vorm van een softwareprogramma valt nog te bezien. Sommigen kunnen niet zo lang wachten en gebruiken zichzelf als proefkonijn. Allen hopen zo aan hun lot als sterveling te ontkomen. De wetenschap op het gebied van levensverlenging is booming business. Het is nog maar de vraag of iedereen kan profiteren van deze grensdoorbrekende kennis.

Met: Linda Chamberlain (71 jaar en oprichter Alcor), Hannu Rajaniemi (39 jaar en sciencefiction schrijver), Aubrey de Grey (54 jaar en bio-informaticus), Liz Parrish (47 jaar en oprichter en CEO BioViva), Darren Moore (52 jaar en DIY-levensverlenger) en Kathleen Ann Gonan (65 jaar en sciencefiction schrijver).

Regie: Tomas Kaan

bijlagen

  • Kom naar de Tegenlicht Meet UP

    meer zoals 'De Onsterfelijken'