zondag 10 mei, 22.15 uur, NPO2

Duurzaam: nu of nooit

Als we toch honderden miljarden gaan uitgeven om de economische crisis te bestrijden, kunnen we dat geld dan ook meteen gebruiken om de omslag te maken naar een duurzame economie met veel minder CO2-uitstoot?

De klimaataanpak staat in veel landen op pauze en ook de VN heeft twee belangrijke klimaatbijeenkomsten uitgesteld. Maar kunnen we ons die pauze wel veroorloven?

De coronacrisis brengt alle klimaatverdragen in gevaar, maar kan ook juist mogelijkheden bieden, mits het lukt om investeringen om de coronacrisis te bestrijden te koppelen aan vergroening.

De kansen voor snelle verduurzaming en CO2-reductie zijn enorm, als we denken aan de honderden miljarden euro’s die regeringen nu uittrekken om de pandemie te bestrijden en de economie overeind te houden. In Nederland kun je de crisisinvesteringen koppelen aan het Urgendapakket, in Europa aan de Green Deal en globaal aan het Parijs-Akkoord.

VPRO Tegenlicht: 'Duurzaam: nu of nooit'
10 mei, 22.15 uur NPO2

over de uitzending

De coronacrisis – zoals eerder de financiële crisis – laat zien dat ingrijpende, op wetenschap gebaseerde noodmaatregelen uiteindelijk vrij makkelijk door burgers worden geaccepteerd.

Hoe gaan we de vrijgekomen miljarden gebruiken om de wereldeconomie overeind te houden en onze globale klimaatproblematiek voorgoed te tackelen? We moeten veranderen, we kúnnen blijkbaar ook veranderen, maar hoe gaan we dat duurzaam doen?

'never waste a good crisis, as they always say'

Regie: Rob van Hattum
Research: Soraya Pol
Productie: Olivier Schuringa 
Eindredactie: Bregtje van der Haak en Doke Romeijn

over de sprekers
leesvoer

kiezen tussen corona of klimaat: een vals dilemma

Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda, pleit al jaren voor een snellere klimaattransitie. Dat doel bestempelden velen als onhaalbaar. De coronacrisis laten zien dat we snel kunnen handelen als er urgentie is. Waarom zijn we dan niet in staat de urgentie van klimaatopwarming in te zien?  

'we zijn dus wél in staat om zo snel een omslag te maken'

een groen Europa ná de crisis? Teken de petitie!

Campagnebeweging Avaaz heeft een brief opgesteld waarin ze Europese leiders oproepen een groen herstelplan te ontwikkelen. Met de brief hopen ze de Europese leiders aan te sporen een Recovery Deal  te maken om Europa ná de coronacrisis naar een mooie, groene toekomst te leiden. Wil jij ook een duurzamer Europa? Onderteken de brief!

hoe kunnen we op duurzaamheid doorpakken?

Dat deze crisis ook een kans is om de maatschappij duurzamer te maken, is inmiddels wel duidelijk. Is dit het startschot voor die langverwachte en hoognodige duurzame revolutie? 

eerder durfden we de sprong naar een duurzamere wereld niet te wagen

zo maak je je bedrijf donutproof

De bedrijven die hun hoofd na de coronacrisis boven water hebben weten te houden, moeten eraan geloven: duurzaam ondernemen wordt het nieuwe normaal. Met deze tips maak je je bedrijf toekomstbestendig.

wereldcrisis in ander perspectief

Oplossingen voor crises zoals de corona- en de klimaatcrisis worden veelal in westerse landen bedacht. Maar die westers-georiënteerde oplossingen blijken in niet-westerse landen helemaal niet te werken. Hoe kan een ander perspectief ons helpen betere oplossingen te vinden?

wat kunnen we van elkaar leren?

bezoek de online meetup

kijk terug

Pakhuis de Zwijger - 13 mei 2020

In deze livecast bespreken we de aflevering. Als we toch honderden miljarden gaan uitgeven om de economische crisis te bestrijden, kunnen we dat geld dan ook meteen gebruiken om de omslag te maken naar een duurzame economie met bijvoorbeeld een lagere CO2 uitstoot?