VPRO Tegenlicht

Future Food

Hoe eten we, over twintig, veertig, of zestig jaar? Je ziet het zondag 15 maart, in 'Future food'.

Eten evolueert. Het klimaat, wereldwijde ongelijkheid in voedselverdeling én onze eigen gezondheid maken dat we eten anders moeten aanvliegen. Samen met techniekfilosoof Koert Van Mensvoort en verschillende voedsel-innovators stelt Tegenlicht het menu van de toekomst samen om de vraag te beantwoorden: hoe eten we in 2040?

We kunnen er nu misschien nog niet veel bij voorstellen, maar hoe eten we, over twintig, veertig, of zestig jaar?

Eén geluid dat de laatste jaren steeds meer te horen is, is het pleidooi voor korte en circulaire productieketens. Aardappelen die nooit meer dan twintig kilometer reizen en dieren die alleen nog de reststromen van ons voedselsysteem eten, bijvoorbeeld.

VPRO Tegenlicht: Future Food
15 maart 2020, 22.05 uur NPO2

over de uitzending

hoe gaan we anders eten?

Het wordt ook steeds duidelijker dat er iets moet veranderen aan ons eigen eetgedrag. Veel mensen zijn nog huiverig om volledig over te stappen van dierlijke naar plantaardige eiwitten – het zogenaamde AVG’tje blijft de Nederlander dierbaar. Maar de grens tussen een hamburger van honderd procent rundvlees en één van honderd procent plantaardige ingrediënten is nu al aan het vervagen. Is het een kwestie van smaak, of van tijd?

Eén ding is zeker, en dat is dat zowel de voedselindustrie als onze eetgewoonten op de schop moeten. Investeerders mogen hun handen dichtknijpen, want wie weet wat wij willen eten én de ingrediënten voor het menu van morgen kent, kan straks 9 miljard monden gaan voeden.

Regie: Geert Rozinga
Research: Olaf Oudheusden
Productie: Sharon Yosef
Eindredactie: Doke Romeijn en Bregtje van der Haak

over de sprekers
de mensen die vorm geven aan de toekomst van ons eten

Koert van Mensvoort

kunstenaar, filosoof, wetenschapper

Deze multimediale kunstenaar, denker en wetenschapper verwierf zijn bekendheid als geestelijk vader van NANO; een expositie van ogenschijnlijk futuristische producten die binnen nu en tien jaar op de markt komen, het omstreden (fictionele) schoenenmerk Rayfish, dat bio-customized sneakers maakt, en Het Kweekvleeskookboek. Ook schreef hij deze Liefdesbrief aan de mensheid, die in meer dan vijfentwintig talen werd vertaald. 

Zijn projecten hebben de insteek mensen meer na te laten denken over de rol van technologie in de toekomst van de mens. Als íemand met ons mee kan praten over de toekomst van ons eten, dan is het Van Mensvoort. Daarom nodigde VPRO Tegenlicht hem uit om als tafelheer het gesprek te leiden in de aflevering 'Future food'.

Joris Bijdendijk

chef-kok RIJKS

Bijdendijk wist al vroeg dat hij kok wilde worden; nu heeft hij zijn eigen restaurant waar hij maar liefst 62.000 gasten per jaar ontvangt. Hij is de trotse eigenaar van meerdere Michelinsterren en met zijn nuchtere, principiële en efficiënte kijk op koken belandde hij in de Trouw Duurzame top 100 van 2017.

Joris Bijdendijk pleit ervoor dat de Hollandse keuken zichzelf opnieuw uitvindt op een duurzame manier: meer seizoensgroenten, regionaal eten, én circulair eten.

Marije Vogelzang

eating designer

Designer van origine (afgestudeerd aan de Design Academy te Eindhoven), maar altijd al geïnteresseerd geweest in eten, werkt Marije Vogelzang naar eigen zeggen vooral ‘vanuit het werkwoord eten'.

Ze bestudeert rituelen en culturele gebruiken omtrent voedsel, voedselbewerking en eten, en onderzoekt hoe mensen deze met elkaar in verbinding brengen. Met haar kunstprojecten probeert ze onze kijk op eten te veranderen. Ook werkt ze als consultant voor grote voedselverwerkingsbedrijven. 

Michel MacDonald

merkstrateeg

Michel MacDonald studeerde in 1996 af als Cultureel Socioloog aan de UvA en begon zijn carrière als editor voor de AVRO. Inmiddels heeft Michel MacDonald meer dan twintig jaar ervaring in de media- en reclamewereld. Hij heeft een fascinatie voor de relatie tussen maatschappelijke trends, media, en marketing en communicatie.

Met zijn kleurrijke assortiment aan opdrachtgevers (een kleine greep: Vodafone, Douwe Egberts, Calvé Pindakaas, Heineken en Albert Heijn) en meerdere pr-prijzen op zak, weet Michel als geen ander hoe trends in voedselproductie en voedselconsumptie zich ontwikkelen.

'eten is het belangrijkste materiaal ter wereld'

– Marije Vogelzang, designer

Katinka Versendaal

voedselfuturoloog

Wat snacken we over tien jaar? Kunnen we onze eigen spijsvertering hacken? Kunnen we een boerderij bouwen onderwater? En hoe gaan we in 2050 negen miljard monden voeden? Wat zouden nieuwe bronnen van groene proteïnen kunnen zijn?

Het zijn vragen waar Katinka Versendaal, voedselfuturoloog, zich dagelijks mee bezighoudt. Met haar initiatief The Eatalier vertaalt ze wetenschappelijk onderzoek, voedingstradities en innovatie naar een gezonde, duurzame én smakelijke toekomst. 

Manfred Aben

directeur innovatie Unilever

Manfred Aben behaalde in 1995 een PhD in Computer Science en Kunstmatige Intelligentie aan de UvA. In datzelfde jaar begon zijn carrière bij Unilever, destijds als AI-ontwikkelaar en projectbegeleider.

In 2018 ontfermde hij zich binnen Unilever over de bedrijfstak Voedselinnovatie. Hij begeleidt interdisciplinaire teams in Engeland, Nederland en India. Ook is hij hoofd van het Unilever Global Foods Innovation Centre 'The Hive' in Wageningen waar de Research & Development-departementen van onder andere Knorr, De Vegetarische Slager en Calvé zijn gevestigd.

leesvoer

Deze waste warrior strijdt tegen voedselverspilling

Allemaal leuk en aardig, dat toekomstvoedsel, maar we producéren al heel veel eten. En gooien vervolgens ook nog eens een boel weg. Kan dat slimmer? Ja, zegt Joost, die met een app een ware anti-verspillingsrevolutie ontketende.

 

 

 

 

 

 

De toekomst op je bord?

voilà: zes recepten

Benieuwd hoe we straks die elf miljard monden gaan voeden? We vroegen zes culinaire toekomstdenkers om het menu van morgen samen te stellen. Voilà, hier vind je dé recepten.

beluister de podcast

Louise Fresco is bestuursvoorzitter van Wageningen University en als wetenschapper gespecialiseerd in landbouw en voedsel. Hoe ziet zij de toekomst van grootschalige landbouw in krimpgebieden?

Abonneer je hier: Apple PodcastsStitcher of RSS-feed op alle afleveringen

meer over de toekomst van voedsel