wie gaat er opdraaien voor de kosten van de coronacrisis? Nederland is een belastingparadijs voor de superrijken. Tegelijkertijd hebben we te maken met schrijnende tekorten in de publieke sector, zoals het onderwijs en de zorg. Moet dit niet anders, na deze crisis?
'Waar betalen multinationals belasting en hoeveel?' Tegenlicht neemt u mee op een duizelingwekkende reis langs de belastingparadijzen met als gidsen internationale belastingexperts en data-nauten.
Hoe de superrijken onze democratie ondermijnen Schrijver Anand Giridharadas beschrijft in zijn boek 'Waarom de superrijken de wereld niet zullen veranderen' waarom de rijken der aarde geen belasting betalen, maar met hun filantropie wel de koers van de wereld bepalen (en daarmee onze democratie ondermijnen).
Ongelijkheid aan de hand van drie grafieken Hoe ongelijk is de wereld eigenlijk? En hoe komt dat? We tonen ongelijkheid in drie grafieken uit de recente werken van drie Franse top-economen.
Gratis geld voor iedereen Historicus Rutger Bregman zette vier jaar geleden het basisinkomen op de politieke agenda. Zeker negen Nederlandse steden kondigden experimenten aan. Bregman werd een veelgevraagd spreker over de hele wereld. Hoe staan we er nu voor? En hoe zorgen we ervoor dat het basisinkomen toekomstbestendig kan worden?
De terugkeer van het utopisch denken Jonge historicus Rutger Bregman pleit in Tegenlicht Lab voor de terugkeer van het utopisch denken.
zo belasten we de rijken net als gewone burgers De armen worden door de coronacrisis genadeloos hard geraakt. In deze special zie je hoe we dat drama kunnen stoppen.
wereldwijd nul procent vennootschapsbelasting? Via ingewikkelde routes met klinkende namen als 'double Irish with a Dutch sandwich' sluizen multinationals hun geld de hele wereld over. Hoe zorgen ze er op die manier voor dat ze zo min mogelijk belasting betalen?
Belastingontwijking, de game In het spel Taxodus kun je met het profiel van een bestaande multinational een slimme belastingroute kiezen. Hebzucht wordt (ook hier) beloond.
'Bankgeheim is onderdeel van de mentaliteit van ons land' Dankzij de gevolgen van het coronavirus weten we nu wat onze overheid verstaat onder vitale beroepen, die 'cruciaal' blijken voor onze maatschappij. Waarom behandelen we deze professionals dan niet beter? Zeven inzichten van historicus Rutger Bregman.