De slag om het internet

Zo zetten we een streep door buurtpreventie op WhatsApp

Iedereen kent ze wel: die 'Attentie! Whatsapp-buurtpreventie' borden. Buren die samen waken over de eigen buurt zodat er geen boeven met hun eigendommen vandoor gaan. Maar het is toch wel heel wrang dat op het moment dat brave burgers elkaar appen over het ongure sujet in de straat, WhatsApp stiekem data van diezelfde brave burgers ontfutselt. Dat moet anders, vindt Roland Duong. Hij maakte de eerste buurtpreventie-app op Signal.

WhatsApp is natuurlijk een prima app als je wilt dat de inhoud van je berichten geheim blijft. Privacy noemen we dat. Maar alle data erom heen zijn voor Facebook, de eigenaar van WhatsApp en notoir datarover. Telefoonnummers, hoe lang je de app gebruikt, met wie je het gebruikt, jouw IP-adres, taal, tijdzone en ga zo maar door. Genoeg data om al die lucratieve gebruikersprofielen mee op te bouwen. Recent lagen er weer data van 500 miljoen Facebook-gebruikers op straat. Facebook reageerde voorspelbaar: helemaal niet waar.

Het techbedrijf verklaarde doodleuk dat het gaat om 'oude' data, een probleem dat gefixt was in 2019. Een smoes – en er kwamen er nog heel wat meer bij. Het lijkt me duidelijk dat als de privégegevens van 500 miljoen van jouw gebruikers op straat liggen er niks 'gefixt' is. Het grote probleem is dat Facebook er keer op keer mee weg komt. Logisch ook: weinigen zetten nog de stap om Facebook in de ban te doen. We zijn er te veel van afhankelijk.

Zeggenschap over jouw data

In 2017 verliet de uitvinder van Whatsapp, Brian Acton, de boardroom van Facebook toen hij merkte dat zijn roep om betere bescherming van de gebruikers bij Facebook stuitte op totaal stilzwijgen. Acton werd medeoprichter van Signal, een non-profit, open source-message-app die jouw persoonlijke data niet verzameld of doorgeeft. Signal ondersteunt het streven naar 'datasoevereiniteit' Een situatie waarin Nederlandse burgers zelf zeggenschap hebben over hun data en erop kunnen vertrouwen dat bedrijven niet meer data van hun pakken dan strikt noodzakelijk.

Overstappen van Whatsapp op Signal is dan ook een makkelijke stap op weg naar Nederlandse datasoevereiniteit. In een ideale digitale samenleving wil je uiteindelijk dat elke berichtenapp met berichten met elkaar kan uitwisselen. WhatsApp met Signal en Signal met Twitter enzovoort enzovoort. Net zoals je van e-mail dienstaanbieders kan wisselen zonder je mails en contacten kwijt te raken en kan blijven mailen met personen met een andere e-maildienst. Maar voordat het zover is moet er nog een enorme stap gemaakt worden om mensen over te laten stappen naar apps en software die datasoevereiniteit hoog in het vaandel hebben staan.

Weg met die Whatsapp-preventieborden!

Ik heb een plan. Laten we die bekende Whatsapp-buurtpreventieborden weghalen of vervangen voor Signal-buurtpreventie. Ik zette alvast een eerste stap in de vorm van een heuse Signal-buurtpreventie-groepsapp. Open source-specialist en internetwatcher van het eerste uur Toon Toetenel en privacy-kunstenaar/ontwerper Tijmen Schep zitten er ook in. Samen hebben we van Amsterdam de eerste Signal-buurtpreventiegemeente gemaakt! Hoe dat ging kunt u beluisteren in de podcast. Veel plezier!

De eerste die zich aanmeldt om zijn Whatsapp-buurtpreventiegroep in te wisselen voor die van Signal krijgt van VPRO Tegenlicht het nieuwe Signal-bord met bevestigingsbeugels ter waarde van 192,93 euro. Ik zou zeggen: doen!

Stuur ons een mail als jouw buurt op sigal over is gestapt!

naar: onlinetegenlicht@vpro.nl