Derk Sauer: Goede journalistiek is een absolute basisbehoefte voor elke fatsoenlijke samenleving

Goede journalistiek is een absolute basisbehoefte

Derk Sauer geniet waarschijnlijk de meeste bekendheid als succesvolle bladenman die in Rusland zijn fortuin maakte. Sauer zelf wil graag aangesproken worden op zijn journalistieke prestaties en idealen. Deze week is hij te gast in de Tegenlicht podcast.

Door Roland Duong

Sauer besteedt tegenwoordig zijn energie om de de versplinterde krachten van de vrije Russische pers te bundelen. Hij helpt gevluchte Russische journalisten met onderdak en faciliteiten in Amsterdam. Ook het Russische onafhankelijke tv-kanaal TV Rain dat sinds kort programma's verzorgt vanuit Riga, gaat van vanaf 1 augustus vanuit Amsterdam uitzenden, mede dankzij de steun van Sauer.

Met zijn connecties en organiserend vermogen was hij ook de stille kracht achter de Tegenlicht uitzending 'The Free Press Show', een samenwerking tussen Tegenlicht en TV Rain. Het werd een eerbetoon aan de moedige Russische journalisten die met gevaar voor eigen leven hun werk doen.

Hoewel Derk Sauer in de podcast redelijk laconiek doet over zijn veiligheidssituatie in Moskou als uitgever van het kritische magazine The Moscow Times, waren bedreigingen hem niet vreemd. Uiteindelijk werd ook The Moscow Times tot 'foreign agent' verklaard en moesten hij en een deel van zijn familie halsoverkop Rusland ontvluchten. 

Sauer voelt een verantwoordelijkheid voor de Russische journalistiek sinds hij in 1989 in Rusland arriveerde. Hij maakte daar een journalistieke revolutie mee, waar hij zelf ook onderdeel van werd. Een hele bijzondere tijd met een openheid waar Nederland nog wat van zou kunnen leren. 

Journalistieke vernieuwing is wat Sauer drijft. Voor zijn Russissche tijd was hij in Nederland actief als verslaggever en later hoofdredacteur van het blad De Nieuwe Revu. Daar gaf hij veel succesvolle journalisten en schrijvers hun eerste kans en wist hij een succesvolle mix te brouwen van rock'n roll, sport en onderzoeksjournalistiek. 

In Nederland wordt Sauer regelmatig kritisch ondervraagd over zijn contacten met Russische zakenlieden. Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de onafhankelijke journalistieke steunpilaar Sauer kan ik dit niet onbesproken laten. Hoe dat uitpakt mogen jullie zelf beluisteren. Maar een tipje van de sluier licht ik op: ons westerse een-dimensionale beeld van 'de foute oligarch' kan wel wat nuance gebruiken.