De straat is meer dan alleen een weg om overheen te rijden

De straat is meer dan alleen een weg om overheen te rijden

In de toekomst gaan we elektrisch rijden, vliegen en fietsen. Maar wat doen al die voertuigen met onze omgeving? We denken veel te beperkt over de rol van mobiliteit in onze publieke ruimte, zegt ‘fietsprofessor’ Marco te Brömmelstroet in de Tegenlicht-podcast.

Interview door Daan Kuys

Deze week in de Tegenlicht-podcast interviewt Tegenlicht-redacteur Daan Kuys de zogeheten 'fietsprofessor' Marco te Brömmelstroet. Te Brömmelstroet houdt zich aan de Universiteit van Amsterdam bezig met urban mobility futures: de toekomst van stedelijke mobiliteit.

Ter voorbereiding op het gesprek stuurden we Te Brömmelstroet de Tegenlicht-aflevering 'Mobiliteit van morgen', waarin Carlo van de Weijer en Maarten Steinbuch, twee hoogleraren aan de TU Eindhoven, vertellen over innovaties op het gebied van fietsen, elektrisch rijden en elektrisch vliegen. Geweldige technologie, aldus de fietsprofessor, maar we zouden nog veel breder kunnen nadenken over de rol van mobiliteit in onze publieke ruimte. Tijd voor een gesprek, op een lawaaierig Schiphol. 

‘Er is in Nederland meer parkeerruimte voor auto’s dan woonruimte voor mensen'

lees het hele interview

We denken veel te beperkt over de rol van mobiliteit in onze publieke ruimte, zegt ‘fietsprofessor’ Marco te Brömmelstroet. 'De straat is een monocultuur geworden voor verkeer.'