Future Shock

#41 Deze pioniers koppelen migranten aan werk

Een verslag van de bijzondere avond in de Refugee Company, waar de pionierswinnaar werd uitgekozen, plus een uitgebreid gesprek met jurylid, schrijver, publicist en politicoloog Kiza Magendane.

Werkgevers hebben grote moeite om alle vacatures te vullen, maar migranten komen maar heel moeilijk aan een baan. Van alle statushouders, die sinds 2015 in Nederland zijn, heeft 83 procent nog geen betaald werk. VPRO Tegenlicht vroeg het publiek om 'matchmakers in migratie' aan te dragen: creatieve ondernemers die nieuwkomers koppelen aan werk waar dat het hardste nodig is, bijvoorbeeld in de logistiek, de zorg, de bouw en de techniek. Een driekoppige jury met Irine Gaasbeek (Accenture Nederland), Tesseltje de Lange (hoogleraar Europees migratierecht) en Kiza Magendane (publicist) koos na een zinderende avond in de Refugee Company in Amsterdam de winnaar.

In deze nieuwste Future Shock een verslag van deze avond plus een uitgebreid gesprek met jurylid, schrijver, publicist en politicoloog Kiza Magendane. Hij was ooit zelf asielzoeker en vertelt over zijn eerste ervaringen in Nederland en hoe hij de avond ervaren heeft: 'Wanneer houd je op vluchteling te zijn en word je burger? Het wordt tijd dat de politiek pragmatisch naar migranten gaat kijken: het zijn ondernemende mensen.'

Presentatie: Tom Reijner

Redactie: Tom Reijner en Zoë van Alphen

Eindredactie: Doke Romeijn

Productie: Olivier Schuringa

Techniek: Alfred Koster  

Abonneer je snel om niets te missen via ► Apple podcasts RSS Feed of Stitcher

Meer afleveringen