Welke verhalen waren favoriet onder onze kijkers en lezers? Een terugblik op de best bekeken en gelezen items van dit tv-seizoen.

Nu de laatste aflevering van ons tv-seizoen is uitgezonden, blikken we even terug op de roerige afgelopen maanden. Want tijdens de pandemie, zaten we bepaald niet stil.

Van belastingen tot het basisinkomen, van het einde van reclame tot aan circulair ondernemerschap, en van de problemen in de GGZ tot aan de surrealistische wereld na corona. Zo goed mogelijk probeerden we ons licht te laten schijnen op de (mogelijke) wereld van morgen. 

Het televisie-seizoen wordt aan het eind van de zomerperiode hervat, maar niet getreurd: online gaan we door. De komende tijd zal dit platform vol staan met verdiepende verhalen over de toekomst van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap.

bekijk de 10 best bekeken verhalen hier ↓

1. Kijken naar de rijken

Het grootste deel van de wereldbevolking komt of zit in enorme problemen door de crisis. Toch is er een klein groepje mensen dat nog steeds omkomt in het geld, en de crisis zelfs als kans ziet om het vermogen te vergroten: de superrijken van deze wereld. Eén van de redenen dat zij hun enorme rijkdom weten te behouden, is dat ze véél te weinig belasting betalen.

In ‘Kijken naar de rijken’, vragen we ons af waarom we de superrijken eigenlijk niet belasten, net als gewone burgers. En wat zou het opleveren als we dat wel zouden doen?

wat kunnen we anders doen?

De huidige economische orde moet anders gericht, maar hoe dan? VPRO Tegenlicht verzamelde 6 economische voorstellen: hoe kunnen we de wereld na corona eerlijker inrichten?

3. Corona crash

De gevolgen van het coronavirus op de wereldwijde financiële markten lieten niet lang op zich wachten. Via een videoconferentie werd de temperatuur opgenomen in Beijing, Chicago, Londen en Singapore: hoe ervaren de financiële insiders in deze steden de achtbaan die de financiële markten nu doormaken?

4. Wie draait er straks op voor de kosten van de coronacrisis?

De crisis veroorzaakt een schizofrene tweedeling: financiële markten floreren als nooit tevoren. Beleggers geloven meer dan ooit in de winstgevendheid van bedrijven als Amazon, Google en Facebook. Tegelijkertijd bereiken de werkloosheidscijfers recordhoogtes en zijn er hongersnoden van Bijbelse proporties op komst.

Best oneerlijk. Hoe zouden we die rekening beter kunnen verdelen?

5. Gewoon gek

Psychische diversiteit, normalisering van het abnormale, en innovatie van de geestelijke gezondheidszorg. Dat waren de thema’s uit de eerste aflevering van VPRO Tegenlicht, op 1 maart. De GGZ-pioniers in onze docu ‘Gewoon gek’ willen radicale vernieuwing in de zorg. Hoe willen ze dat dat eruit gaat zien?

6. Zeven concrete tips om met corona-stress om te gaan

Rond het begin van het seizoen druppelden de eerste corona-gevallen Nederland binnen. Twee weken later ging het land op slot, wat gepaard ging met angst, stress en somberheid bij velen. Psycholoog Gijs Coppens legde in dit artikel van 20 maart uit waar die gevoelens vandaan komen, en wat je kan doen om het hoofd koel te houden. 

tekst loop hieronder door

7. Virus van morgen

Het leek in eerste instantie allemaal een verrassing, maar veel artsen en wetenschappers hadden een soortgelijke virusuitbraak al voorzien. Hoe moeten we ons wapenen tegen nieuwe virussen, die in een geglobaliseerde wereld zo goed als vrij spel hebben? ‘Virusjager’ Ron Fouchier, geeft inzicht in de werking van virussen en onze kwetsbaarheid ten opzichte van een dergelijke crisis.

8. Negen voorstellen voor een betere wereld na corona

Terwijl het virus langzaam wordt ingedamd, zijn de kinken in de kabel van onze samenleving nog steeds zichtbaar. Zorg en onderwijs blijken crucialer dan we ze waarderen en de keerzijde van globalisering staat nog vers in het geheugen. Maar kan deze crisis ook een kans zijn om definitief in te zetten op duurzaam beleid? 

9. Virus vergezichten

In de best bekeken aflevering van het seizoen spreken we internationaal vermaard trendforecaster Lidewij Edelkoort, die noodgedwongen in een hotel in Kaapstad verbleef. Ook spreken we psychiater Dirk de Wachter in Antwerpen, thuis na een lange dag werk met zijn patiënten. Welke vergezichten zien zij na deze gedwongen stilstand?

10. Geeft de crisis je stiekem rust? Je bent niet de enige

‘Druk’ was voor de crisis misschien wel het meest gehoorde antwoord wanneer je iemand vroeg hoe het ging. Tussen de bedrijven door bij alles aanwezig willen zijn om maar niks te willen missen, ofwel: FOMO. We spraken psycholoog Thijs Launspach over fear of missing out, en hoe er - ondanks de corona-stress - nu juist een deken van kalmte over je heen kan vallen.