Sporten is gezond voor lijf en leden. Als je het met regelmaat doet, zorgt het bovendien voor een mooi afgetraind lichaam. Kijk maar naar de atleten op de Olympische Spelen. Maar slaan we ook niet door in onze hang naar perfectie, controle over ons lichaam, schoonheid en uitstel van de dood? We diepten vier Tegenlicht-uitzendingen voor je op.


 

Perfectie: alles doen om de dood uit te stellen

Sporten is gezond voor lijf en leden. Als je het met regelmaat doet, zorgt het bovendien voor een mooi afgetraind lichaam. Kijk maar naar de atleten op de Olympische Spelen. Maar slaan we ook niet door in onze hang naar perfectie, controle over ons lichaam, schoonheid en uitstel van de dood? We diepten vier Tegenlicht-uitzendingen voor je op.

- door Tom Reijner

We weten dat een gezonde levensstijl – sporten en gezond en gevarieerd eten - veel ziektes kan voorkomen, zeker op latere leeftijd. Niet voor niets zet de overheid steeds meer in op preventie. Het moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat iemand in een ziekenhuisbed belandt, want dat is nu eenmaal duur en in de toekomst misschien wel onbetaalbaar. Allerlei hulpmiddelen worden ingezet: Big Data, DNA-onderzoek en algoritmes. Voorkomen is beter dan genezen, want velen willen gezond en liefst zo oud mogelijk worden.

Eigenlijk doen we alles om de dood zolang mogelijk uit te stellen. Er zijn zelfs mensen die de aangekondigde dood het liefst ongedaan willen maken. Maar slaan we niet een beetje door? Hoe maakbaar is ons lichaam en hoever strekt onze drang tot controle, perfectie en ultieme schoonheid? Verschillende Tegenlicht-afleveringen gingen over deze thematiek en hier zijn er vast vier, opgedoken uit ons archief.

mooi, mooier, mooist

Een prachtig geboetseerd lichaam, volle lippen en eeuwig jeugdige oogopslag: het was misschien nog nooit zo belangrijk als nu. Schoonheid betekent in het algemeen meer succes en een beter salaris. Maar slaan we er ook niet een beetje in door? Wat zijn de gevolgen van het huidige schoonheidsideaal en wie bepaalt eigenlijk wat mooi is, nu en in de toekomst?

ruimte voor verbetering

Ben je niet perfect en wil je dat niet bereiken door er hard voor te werken? Dan kun je altijd nog met je DNA knutselen. Het klinkt zo wat simpel en onvoorstelbaar, maar in de toekomst zou het daar wel op neer kunnen komen. Met de revolutionaire CRISPR-Cas-technologie kunnen we de eigenschappen van elk organisme naar onze hand zetten. Zo kunnen we ziektes definitief uitbannen en onze fysieke gesteldheid verbeteren. Dit najaar zie je in Tegenlicht meer over preventie in de gezondheidszorg, maar nu kun je al heel goed uit de voeten met deze aflevering:

geforceerd geluk

Een hang naar perfectie en ultiem geluk komt vaak ook voort uit controledrang. Een obsessie om alles in eigen hand te houden, ook als het gaat om je welzijn, lichaam en loopbaan. Maar wie controle wint, verliest vrijheid, is het pakkende citaat uit de mond van de Vlaamse psychiater Damiaan Denys. Voor hem is controle over jouw ultieme welzijn totaal nutteloos. Doe het niet, is zijn advies. Hoe waardevol is dat eigenlijk, geforceerd gelukkig zijn?

het einde van de dood

De dood is onomkeerbaar, maar intussen doen we alles om het einde van ons leven uit te stellen. Er zijn zelfs mensen die het gevecht met de dood aangaan en onsterfelijk willen zijn. De gedachte is dat wanneer ouder worden een ziekte is, dat we dan ook een middel tegen sterven kunnen ontwikkelen. Sommigen laten zich invriezen na hun dood. Waarom ga je zo ver om zelfs nog na je dood controle over je eigen lichaam te willen hebben? Zie het in onze uitzending ‘De Onsterfelijken’.