Waarom vindt deze non-binaire trans vrouw geen stage?

, Rosa Hofgartner en Zoë van Alphen

Wat is de toekomst van gender en geslacht? Hier dachten we in februari samen met een volle en diverse zaal over tijdens de Tegenlicht Meet Up 'Queertopia' in Pakhuis de Zwijger naar aanleiding van de uitzending 'Beste reizigers'.

Bezoekers uit heel het land waren naar Amsterdam gekomen om mee te denken en luisteren over de toekomst van gender en geslacht. De Meet Up was nadrukkelijk een safe space, zodat iedereen zich vrij kon voelen om ervaringen en perspectieven te delen zonder bang te hoeven zijn dat het op beeld of audio zou worden vastgelegd. Dat kon op elk moment: er was een extra microfoon op de gesprekstafel gelegd.

Bezoekers maakten er flink gebruik van: stelden vragenen reageerden op opmerkingen. Juist die extra inbreng maakte de Meet Up een zeer indrukwekkende avond.

Waarschijnlijk zullen velen van de aanwezigen zich de bijdrage van Naitin nog herinneren. Ze pakte de extra microfoon op tijdens een vrij theoretisch gesprek over identiteit.

Zij introduceerde zichzelf en bracht de avond in één keer terug naar de dagelijkse realiteit: ‘Het is wel belangrijk dat er wordt gepraat over labels en hoe je jezelf identificeert, maar ík kan geen stageplek vinden om hoe ik me gedraag en hoe ik er uit zie. Ik ben een non-binaire trans vrouw en ik vind mijn identiteit belangrijk. Maar ik moet nu een stageplek vinden voor mijn IT studie en daar heb ik moeite mee. Mijn school helpt ook niet echt mee.’

Er werd instemmend geknikt. Daarna ging de avond verder: meer mooie, persoonlijke, verdrietige en inspirerende verhalen volgden.

‘Ik ben een non-binaire trans vrouw. Ik heb moeite met het vinden van een stage voor mijn IT-studie.’

De avond liep uit. Er was nog tijd voor één laatste opmerking om de avond mee af te sluiten. Een witte, cis-gender man stond op, want hij wilde heel, echt heel graag nog iets zeggen: ‘Ik werk voor een IT-bedrijf en ik wil je bij deze graag een stage aanbieden, Naitin.’

Naitin heeft een motivatiebrief en haar CV naar het bedrijf opgestuurd en is na een gesprek aangenomen voor een stage. In september begint ze.