Gilles de Maistre en producer Stéphanie Lamorré trokken mee met de tocht van twee jongens uit Benin, op weg naar Europa. De film roept soms de vraag op hoe de makers de film hebben gemaakt, en hoe het proces werkt.

Hoe kwam Sahara Express tot stand?

De produktiemaatschappij schrijft ons het volgende:

De afspraak met Roland en Jonas was dat er nergens zou worden ingegerepen door de cameraman Gilles de Maistre en producer Stéphanie Lamorré. Er werd door hen meegereisd en slechts met de camera geregistreerd. Er is nooit financiële hulp geboden aan de jongens, ook niet tijdens de verschillende onderhandelingen met de mensensmokkelaars. Roland en Jonas stonden er alleen voor tijdens de hele tocht. Toen ze in de woestijn werden achtergelaten bleef de cameraman bij hen achter. Ook daar waren ze afhankelijk van datgene dat het lot hen zou brengen.

In de gevangenis in Algerije is er met een in een tas verborgen camera gefilmd door Stephanie Lamorre. Niemand in de gevangenis wist dat het om een journaliste ging die op bezoek kwam. Zij kreeg toestemming de gevangenis te bezoeken door de autoriteiten te vertellen dat Roland en Jonas vrienden van haar waren en als haar gidsen in de woestijn hadden gediend.