Wilt u zich na het zien van de Tegenlicht-aflevering 'Here comes the sun' verder verdiepen in het onderwerp zonne-energie, dan zijn onderstaande boeken een aanrader.

Enkele boeken over zonne-energie op een rijtje

FEED-IN TARIFFS. ACCELERATING THE DEPLOYMENT OF RENEWABLE ENERGY (2007)
Auteur: Miguel Mendonca

In dit boek wordt de feed-in tariff (FIT) wet uiteengezet: een wet die elektriciteitsbedrijven dwingt om groene energie voor een vaste prijs in te kopen van de producenten van deze energie (zie het artikel over de FIT). Een wereldwijde implementatie van deze wet zal de energierevolutie stimuleren: de CO2 uitstoot zal omlaag gaan, een nieuwe markt wordt gecreëerd en ontwikkeld, nieuwe banen ontstaan en onze energiezekerheid zal erop vooruit gaan.

Na een introductie van de FIT wet worden de ervaringen van verschillende landen die al met dit systeem werken op een rijtje gezet. Ook legt de auteur uit hoe deze wet ingevoerd zou moeten worden en vergelijkt het FIT beleid met alternatieve politieke modellen zonder de FIT wet. Vooral voor beleidsmakers is dit een interessant boek.

Miguel Mendonca is schrijver en onderzoeker voor het World Future Council. Hij houdt zich voornamelijk bezig met duurzaam beleid en is freelance schrijver over milieu problematiek.

Via de link hiernaast kunt u het boek bestellen bij uitgeverij Earthscan (Engelse versie) (Prijs: 38,55 euro/35 pond).

THE SOLAR ECONOMY. RENEWABLE ENERGY FOR A SUSTAINANBLE GLOBAL FUTURE (2004)
Auteur: Hermann Scheer

In 'Solar Economy' onderzoekt de Duitse politicus Scheer hoe politieke, economische en technologische hindernissen van duurzame energie overwonnen kunnen worden door het gebruik van zonne- en windenergie. De mogelijkheden en voordelen van deze natuurlijke hulpbronnen, die wereldwijd verkrijgbaar zijn, worden op een rijtje gezet. Scheer stelt dat we geen toekomst hebben als we van fossiele brandstoffen, als kolen, olie en gas, afhankelijk blijven.

Hermann Scheer (1944) studeerde economie, sociologie, politieke wetenschappen en publiek recht tussen 1967 en 1972 aan de Universiteit van Heidelberg en de Vrije Universiteit van Berlijn. Sinds 1980 is hij sociaal democratisch lid van het Duitse parlement. Scheer zette zich al vroeg in voor de promotie van duurzame energie.

WOESTIJNSTROOM, DE BELOFTE VAN KRAMER JUNCTION (2008)
Auteur: Rijkert Knoppers

‘Woestijnstroom’ is een toegankelijk geschreven overzichtswerk over zonthermische krachtcentrales. Het boek beschrijft uitvoerig de geschiedenis van de techniek CSP (Concentrated Solar Power). Naast een technische uitleg over centrales en een historische inleiding, behandelt het boek relevante aspecten zoals technische eisen, milieueffecten en kosten die de techniek met zich meebrengt. In een beschouwing over diverse toekomstscenario's komt ook de volgende generatie zonthermische centrales aan de orde.

Auteur Rijkert Knoppers (1952) is wetenschapsjournalist op het gebied van milieu- en energietechniek voor diverse vakbladen en kranten.