Doke Romeijn (eindredacteur van Tegenlicht ) en Mirjam Bartelsman gingen voor het VPRO programma Lopende Zaken een jaar na de Rwandese genocide in 1994 twee keer naar Rwanda en maakten hier twee korte documentaires over. Tijdens de 22e Globaliseringslezing met Linda Polman vertelde Doke Romeijn over haar bezoek aan Rwanda en de opvangkampen in Goma destijds.

Zo’n vijftien jaar na de genocide is Goma opnieuw in het nieuws. Een kwart miljoen Oost-Congolezen zijn op de vlucht geslagen voor het toenemende geweld tussen de Tutsi-rebellen onder leiding van Laurent Nkunda en het regeringsleger in Oost-Congo.

In 1994 werden in de periode van 6 april tot half juli 500.000 tot 1 miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s in Rwanda vermoord. Doke Romeijn (eindredacteur van Tegenlicht ) en Mirjam Bartelsman gingen voor het VPRO programma Lopende Zaken een jaar na de genocide twee keer naar Rwanda en maakten hier twee korte documentaires over. Tijdens de 22e Globaliseringslezing met Linda Polman vertelde Doke Romeijn over haar bezoek aan Rwanda en de opvangkampen in Goma destijds.