Biografieën van de tien architecten en stedenbouwkundigen die door Sarkozy uitgenodigd zijn om mee te denken aan stadsvernieuwingsplan Le Grand Paris.

Klouche, Djamel

Djamel Klouche (Tlemcen, Algerije 1966) is de jongste van de tien architecten. Hij studeerde architectuur aan Paris-La-Seine. Is docent aan de Versailles School of Architecture en leidt het uitwisselingsprogramma met de Tongji universiteit in Shanghai over stedelijke ontwikkeling en architectuur in China. Met zijn bureau l’AUC werkt hij aan een masterplan voor een duurzame nieuwe stad van 10.000 woningen in Saint-Paul (la Réunion), plannen voor stedelijke ontwikkeling in Saint Denis en Nice en verschillende woningbouwprojecten in Frankrijk en Algerije.

Maas, Winy

Winy Maas (Schijndel, 1959) studeerde architectuur en stedenbouwkunde aan de TU in Delft en richtte in 1991 samen met Jacob van Rijs en Nathalie de Vries het architectenbureau MVRDV op. De architecten van MVRDV staan bekend om hun innovatieve en futuristische werken. Zo ontwierpen zij het omroepgebouw van de VPRO in Hilversum, de Silodam in het IJ en zijn zij momenteel bezig met het realiseren van onder andere een renovatieproject voor Flood proof homes in New Orleans en een structuurvisie voor Almere in 2030. Dit jaar ontving Winy Maas een Honorary Fellowship van het Amercan Institute of Architects (AIA).

Rogers, Richard

De Britse architect Richard Rogers (Florence, 1933) studeerde aan de gerenommeerde Architectural Association School of Architecture te Londen en Yale’s School of Architecture. Een aantal van zijn bekendste ontwerpen zijn het Centre Pompidou - in samenwerking met Renzo Piano - het paleis van justitie te Antwerpen en de luchthaven Barajas in Madrid. Rogers staat vooral bekend om zijn moderne en functionalistische ontwerpen.

Grumbach, Antoine

De Franse architect Antoine Grumbach (1942, Oran) is professor op de École Nationale Supérieure de Paris-Belleville. Grumbach heeft samen met Christian de Portzamparc gewerkt aan Marne-la Vallee. Bekende werken van Grumbach zijn het Universiteitsgebouw van l’Université de Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines, het metrostation bij de Bibliothèque Francois Mitterrand en de ruimtelijke planning van de tramlijn in Parijs. In 1992 won hij de Grand Prix de l’urbanisme.

Nouvel, Jean

Jean Nouvel (1945, Fumel) studeerde aan de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts in Parijs. Bekende werken van Nouvel zijn het Musée du quai Branly en het Institute du monde Arabe te Parijs, de Torre Agbar in Barcelona en de Gasometer in Wenen. In 2008 won hij de Pritzker Prize.

Lion, Yves

De Franse architect Yves Lion (1945, Casablanca) studeerde aan de École des Beaux-Arts. In 1991 werkte hij aan een stadsvernieuwingsproject in la Plaine Saint-Denis onder de Groupe Hippodamos 93. Lion heeft verschillende stadsprojecten gerealiseerd in Frankrijk, waaronder het Neuhof kwartier in Strasbourg en de herstructurering van Villeneuve in Grenoble. Lion won in 2007 de Grand prix de l’urbanisme. In 2008 ontwierp hij de Universiteitsbibliotheek voor taal en cultuur in Parijs.

Secchi, Bernardo en Vigano, Paola

De Italiaanse architecten Bernardo Secchi et Paola Vigano werken samen onder de naam Studio 09. Samen maakten zij stadsvernieuwingsplannen voor verschillende Italiaanse steden en het Spoor Noord en de Stadsschouwburg in Antwerpen. In 1990 wonnen zij de Grand Prix de l’urbanisme.

Castro, Roland

De Franse Roland Castro (1940, Limoges) is stadsarchitect en politiek activist. Belangrijke werken zijn de Bourse du Travail de Saint-Denis (Seine St-Denis), woningbouwprojecten in Noisy-le-Grand en de Université de Technologie in Belfort Montbéliard. In zijn studententijd was hij actief bij de Communistische Studentenunie en in 2003 oprichter van de politieke partij Le Mouvement de l'Utopie Concrète (MUC). In 2007 stelde Castro zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen. In zijn huidige plannen voor Le Grand Paris maakt Castro zich sterk voor een betere bereikbaarheid van de banlieues en het verminderen van segregatie.

Geipel, Finn

Finn Geipel (1958, Stuttgart) studeerde architectuur in Stuttgart. In 2001 richtte hij samen met Giulia Andi het architectuurbereau LIN op. Een aantal van hun belangrijke werken zijn het Centrum voor Design in Saint-Ertienne en Ateliers van de l’École d´Architecture Paris-la-Seine.

de Portzamparc, Christian

De Franse architect en planoloog Christian de Portzamparc (1944, Casablanca) studeerde architectuur en schilderkunst aan de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts in Parijs. Bekende werken van hem zijn de LVMH toren in New York, de citadel in Almere en het hoofdkantoor van Le Monde in Parijs. Ook ontwierp hij samen met anderen Disney’s Sequoia Lodge hotel in Disneyland Parijs. In 1994 won hij de Pritzker Prize.