Foto In december 2010 viel definitief het doek voor de Opel-fabriek in Antwerpen. De Chinezen die aanvankelijk nog geïnteresseerd waren zagen uiteindelijk af van een serieus bod. Cadeautje! Marc Goossens, die we zagen in Het testament van Tony Judt, was een van de laatste twaalfhonderd Opel-werknemers. Het radioprogramma Villa VPRO belde hem op, nadat bekend werd dat hij zijn baan zou verliezen.

Wim Duisenberg

Jim Rogers Jim Rogers is waarschijnlijk een van de grootste en zeker één van de kleurrijkste investeerders ter wereld. Time Magazine noemde hem de ‘Indiana Jones of investing’. Cadeautje! In Tegenlicht en haar voorloper De Nieuwe Wereld kwam Rogers geregeld aan het woord. Zo is hij te zien in De calculerende cowboy, Riverside Conversations, De hegemonie van de VS, Singapore Inc., Agenda 2008, Agenda 2009, 2010: Buigen of barsten en Agenda 2011.

Mike Osinski

Peter Sloterdijk

Foto Voor de Wouter Tapes volgde Tegenlicht Wouter Bos van november 2005 tot februari 2007. Cadeautje! Nadat de PvdA de verkiezingen verloor van het CDA werd Bos in februari 2007 minister van Financiën en vicepremier in het kabinet-Balkenende IV. Nadat dit kabinet in 2010 viel werd Bos partner bij KPMG.

Frans Timmermans

Frans Timmermans was bij de opnames van de Wouter Tapes nog Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. In 2007 werd hij staatssecretaris van Europese Zaken in het kabinet-Balkenende IV. Na de val van dit kabinet keerde hij terug in de Tweede Kamer. In november 2011 werd bekend dat hij is doorgedrongen tot de laatste drie kandidaten die commissaris voor de mensenrechten kunnen worden bij de Raad van Europa.

Fallen Fruit

Fallen Fruit is een driekoppig kunstenaarscollectief uit Los Angeles. In hun foto's, video's, optredens en installaties focust Fallen Fruit op de urbane omgeving, de woonwijk en burgerschap in relatie tot fruit.

 

Paul Wilmott

Dr. Paul Wilmott is internationaal bekend als toonaangevend expert op het gebied van de zogeheten ‘quantitative finance’: de toepassing van wiskundige technieken op de financiële sector. Hij promoveerde als wiskundige in Oxford en heeft daar ook de studie Mathematical Finance opgezet. Wilmott was eerder te zien in de Tegenlichtaflevering Quants: de alchemisten van Wall Street.

Enric Duran

Ann Pettifor

Paola Severino

Paola Severino was hoogleraar strafrecht. Toen de stad Milaan een aantal banken beschuldigde van fraude bij de verkoop van derivaten, zoals te zien was in Schuld en boete, trad Severino op als advocaat voor Deutsche Bank en Depfa. In november 2011 werd zij gepresenteerd als de nieuwe Italiaanse minister van Justitie.

Frans de Waal

Frans de Waal is bioloog en etholoog en doet voornamelijk onderzoek naar het gedrag van apen. In zijn boek ‘Een tijd voor empathie’ (2009) stelt de Waal dat empathie niet een uniek menselijke kwaliteit is, maar dat deze emotie voortkomt uit de evolutie en dus uit het dierenrijk. De Waal vraagt zich af hoe wij empathie in onze samenleving een grotere rol kunnen geven. Hij was eerder te zien in Agenda 2011.

Kees Vendrik

Kees Vendrik was van 1998 tot 2010 Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Daarvoor was hij onder meer sociaal-economisch beleidsmedewerker van die partij en programmamaker bij politiek-cultureel centrum De Balie. Begin 2011 liet Vendrik zijn fantasie de vrije loop en schreef hij een toekomstscenario de Tegenlicht-aflevering 2011: Het jaar dat de euro valt. Sinds april 2011 is hij lid van de Algemene Rekenkamer.

Foto Philip Freriks was van 1996 tot en met 2009 presentator bij het NOS Journaal. Cadeautje! Daarnaast trok hij twee keer met een theatertour door Nederland.

Saskia Dekkers

Saskia Dekkers werkte van 1993 tot 2010 vanuit Parijs als correspondent voor onder meer het NOS Journaal en Nova. In 2010 ging zij aan de slag als Europacorrespondent voor het programma Nieuwsuur, met als standplaats Brussel. Daarnaast blijft zij voor het programma verslag doen van gebeurtenissen in Frankrijk.