Willem Beelaerts van Blokland werkte jarenlang als diplomaat voor Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanaf 1994 tot 1998 was hij de eerste Nederlandse vertegenwoordiger bij de Palestijnse Autoriteit. Tegenwoordig is hij ondernemer.

Willem Beelaerts van Blokland (1954) studeerde geschiedenis in Oxford en specialiseerde zich in de kunstgeschiedenis en de geschiedenis van het Midden-Oosten. Met twee masterdiploma's op zak keerde hij daarna terug naar Nederland, voor zijn militaire dienst. Hij werd pelotonscommandant bij het Korps Commandotroepen, werkte na zijn diensttijd even als als journalist en reclameman en meldde zich in 1979 vrijwillig aan voor het Nederlandse VN-bataljon dat naar het zuiden van Libanon zou vertrekken. Hier was hij tolk en inlichtingenofficier.


In de jaren tachtig was Beelaerts van Blokland werkzaam voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij werd uitgezonden naar de Verenigde Arabische Emiraten, werkte op de ambassade in Cairo en keerde in 1987 terug naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Hier werkte hij op de Midden-Oostenafdeling.

Vanaf 1994 was Beelaerts van Blokland de eerste Nederlandse vertegenwoordiger bij de Palestijnse Autoriteit. In 1998 keerde hij opnieuw terug naar Den Haag en werkte daar onder meer als hoofd van de Midden-Oostenafdeling. Van 2006 tot 2009 vertrok hij voor een sabbatical naar Beirut, waar hij werkte aan verschillende onderzoeksprojecten. Daarna werd hij voor acht maanden politiek adviseur in Zuid-Afghanistan.

Tegenwoordig is Beelaerts van Blokland werkzaam als ondernemer. Hij verbouwt groente, ziet toe op natuurbeheer en beheert een landgoed.