Tegenlicht-eindredacteur Jos de Putter en researcher William de Bruijn geven een schot voor de boeg en vertellen wat er volgens hen in 2012 zal gebeuren.

‘2011 has been like one big end-of-season finale. How can 2012 possibly compete?’, vroeg de Britse columnist Charlie Brooker zich eind december af. Ook bondskanselier Angela Merkel was niet erg optimistisch. '2012 wordt een moeilijk jaar, vooral voor de eurozone', waarschuwde zij. Tegenlicht-eindredacteur Jos de Putter en researcher William de Bruijn zijn niet vies van een schot voor de boeg en voorspellen alvast wat u het komende jaar te wachten staat.

Glorende hoop voor donker continent

De Putter denkt allereerst dat Afrika 'continent van het jaar' wordt. Daar kan hij nog best eens gelijk in krijgen, want het gaat inderdaad steeds beter met het donkere continent. Lees bijvoorbeeld Africa Rising: The hopeful continent in The Economist. Ook De Bruijn is vol goede hoop over Afrika. Zijn eerste voorspelling is dat Botswana het record breekt in de categorie economische-groei-per-jaar. 'Het is het enige land met echte groei in de crisisjaren', merkt hij op. Zijn eindredacteur gaat hier niet in mee: hij is er stellig van overtuigd dat Myanmar dit record gaat breken. Heeft 'ie gehoord van Jim Rogers..

Chinese vastgoedbubbel

Tot zover de rooskleurige toekomstvisioenen, want De Bruijn en De Putter zien niet alleen gouden bergen aan de horizon. De Chinezen gaan het moeilijk krijgen, verwachten ze. 'De complete Chinese vastgoedsector gaat failliet', voorspelt Jos. Geen gekke gedachte, aangezien al jaren wordt gevreesd dat de Chinese 'real estate bubble' doorgeprikt wordt. De Chinese econoom Andy Xie voorspelde dit begin dit jaar al in de Tegenlichtaflevering De Chinese Bubble.

Censuur

Ook als je de huizencrisis weet te doorstaan ben je in China nog niet veilig. William verwacht dat Chan Koonchung, de schrijver van 'De Vette Jaren', in 2012 opgepakt wordt. Zijn boek, dat in China niet officieel werd uitgegeven, is een controversiële roman over censuur in het Beijing van de nabije toekomst en brengt een angstaanjagende boodschap over het steeds machtiger wordende China. Speaking of which: de Bruijn voorspelt dat China ook op de komehde Olympische Spelen (Londen 2012) overmacht gaat etaleren. Niet zo vreemd als we medaillespiegel uit 2008 bezien: China de meeste gouden medailles, de VS de meeste zilveren en bronzen.

Politieke carrièreswitches

Tot slot geeft het duo ons alvast een inkijkje in de carrièreswitches van de heren uit de politiek. 'Nederland krijgt een nieuwe premier: Frans Timmermans,' geeft Jos de Putter op een briefje. 'Mark Rutte blijkt voor Goldman Sachs te werken, samen met zijn jeugdvriend Jort Kelder,' vult De Bruijn aan. En, voegt hij er aan toe, François Hollande wint de verkiezingen in Frankrijk en verbreekt alle banden met het Britse Koninkrijk, terwijl de nieuwe Republikeinse president eind 2012 de grenzen met alle buitenlanden dichtgooit. Op de vraag of hij serieus is of een grap maakt, antwoordt De Putter met een knipoog: 'Ach, dat onderscheid vind ik sowieso veel te conventioneel.'