Waarom blijven armen arm? Bieden wij de verkeerde hulp? De Franse ontwikkelingseconoom Esther Duflo vertelt het in de 34e Globaliseringslezing.

In de donkere dagen voor Kerst staan we stil bij de bestrijding van de armoede in de wereld. Of die toe- of afneemt is moeilijk te zeggen. De laatste cijfers van de VN dateren uit 2005.

Jaarlijks besteden we miljarden om de armsten te helpen. De Franse ontwikkelingseconoom Esther Duflo en haar collega Abhijit Banerjee ontdekten dat arm zijn ook ligt aan het gedrag van arme mensen: ze laten de ladders die wij hen aanreiken om uit de put te klimmen links liggen.

Bieden wij de verkeerde hulp? Bieden wij hulp die ze niet begrijpen? Wíllen ze onze hulp niet? En waarom vragen we niet vaker hoe ze het dan wel willen? Kortom: Waarom blijven armen arm en waarom doen armen wat ze doen? Wat betekent dat voor de bestrijding van de armoede?

Banerjee en Duflo zijn als hoogleraar verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology waar ze het Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab hebben opgericht. Van hun hand verscheen recent het boek Poor Economics, in Nederland gepubliceerd als Arm & Kansrijk; bekroond als 2011 Financial Times and Goldman Sachs Business Book of the Year.

Lezing door Esther Duflo, met reacties van René Grotenhuis (Cordaid), Monique van ’t Hek (Plan Nederland) en Andries de Jong (Stichting Samenwerking voor Urgente Noden). Moderator is Linda Polman.

Voorafgaand aan de lezing vertoning van een compilatie van VPRO/Tegenlicht programma’s waarin vooraanstaande ‘armoedebestrijders’ als Jeffrey Sachs hun visie toelichten.

De 34e Globaliseringslezing op donderdag 22 december 2011 Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam Aanvang film: 20.00 uur Aanvang lezing en debat: 20.30 uur Toegang: € 13,50 / € 10,00 met korting Reserveren: receptie@felix.meritis.nl / telefonisch 020-623 13 11 De Globaliseringslezing is een initiatief van de NCDO, De Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, Radio Nederland Wereldomroep en Sandra Rottenberg, voor deze gelegenheid in samenwerking met Uitgeverij Nieuw Amsterdam.