Op 19 april startte de vijfde editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) onder de titel Making City. De VPRO haakt hier op in met het thema 'Leve de Stad'. Met Leve de Stad wil de VPRO een stem geven aan de bewoners van de stad. Door ze te wijzen op interessante projecten, door inspirerende ideeën te verspreiden en door het maatschappelijk debat over de leefomgeving te stimuleren.

Donderdagavond 12 april presenteerde de VPRO het project ´Leve de Stad´ in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Roland Duong en Teun van de Keuken presenteerden en openden de avond met een kort gesprek met George Brugmans, directeur van de IABR en Wim Schepens, eindredacteur van 'Leve de Stad'.

Naar aanleiding van de Tegenlicht-uitzending 'Making Cities: de stad van de toekomst' vond er een debat plaats rondom de volgende vraag: wie neemt het initiatief bij het bouwen en organiseren van de steden van de toekomst?

Met Chris Kijne als gespreksleider gingen Thomas Hattig, projectleider van IKEA's Strand East project van LandProp (onderdeel van Inter IKEA) in Londen, Kristian Koreman van ZUS architecten en Michelle Provoost, directeur van het International New Towns Institute met elkaar in discussie.

Zij spreken over het opnieuw leven inblazen van vervallen stedelijke gebieden. Maar er worden ook vragen gesteld: wie moet het initiatief nemen bij het bouwen van onze toekomstige steden? Welke rollen moeten de burger, bedrijven als IKEA en Siemens en de overheid spelen bij het vormgeven en beheren van onze steden? Waar liggen de grenzen?

Kijk voor meer informatie op:
www.vpro.nl/levedestad