Een beknopte biografie van onze experts

Maak kennis met onze experts uit de uitzending. Deze week: socioloog Dirk Kaesler, oud-econoom Jurgen Stark, historicus Bernd Ulrich en theatermaker Johan Simons.

Dirk Kaesler

Dirk Kaesler (foto boven, geboren in 1944) is een Duits socioloog en Max Weber kenner. Hij was hoogleraar sociologie aan de universiteit van Marburg en gastdocent aan Berkeley University in Californië. Kaesler schreef het boek Max Weber: Eine Einführung in Leben, Werk und Wirkung (1988) (Max Weber: Een introductie tot zijn werk en leven). Max Weber (1864-1920) was een Duits filosoof en socioloog en wordt vaak samen met Karl Marx en Émile Durkheim als grondlegger van de klassieke sociologie gezien. Kaesler haalt in de uitzending vooral Webers gedachtegoed aangaande economische sociologie en de protestantse arbeidsethiek aan, die met name in Weber's boek De protestantse ethiek en de geest van het kapitalisme beschreven.

Jurgen Stark

Jürgen Stark (1948) is een Duits econoom. Van 2006 tot 2011 was hij lid van de Directie en de raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB). Stark promoveerde in 1975 in de economische wetenschappen. Hij was staatssecretaris van Financiën in Duitsland (1995-99) en vervolgens vice-president van de Deutsche Bundesbank, de Duitse centrale bank (1998-2006). Binnen de ECB is hij als hoofdeconoom verantwoordelijk voor economische zaken en monetaire analyse. In september 2011 kondigde de ECB zijn aftreden aan om ‘persoonlijke redenen’. Stark was ongelukkig met de Europese politieke inmenging in het financieel beleid van de bank, in het bijzonder met het beleid om staatsobligaties van zwakke Europese economieën op te kopen. Hij werd als hoofdeconoom van de ECB opgevolgd door de Belg Peter Praet. Naast economie, houdt Stark zich ook bezig met paleontologie en is hij bestuurslid van het Senckenberg natuurhistorisch museum in Frankfurt.

Johan Simons

Johan Simons (1964) is een Nederlands theatermaker en sinds 2010 directeur bij de Münchner Kammerspiele. Hij studeerde theater in Maastricht en richtte in 1982 ‘Het Regiotheater’ op, dat vanaf 1985 na een fusie met theatergroep ‘Acht Oktober’ verder ging als theatergroep ‘Hollandia’. Hollandia speelde overal in de provincie Noord-Holland op locatie. Na een volgende fusie, met het Zuidelijk Toneel uit Eindhoven in 2001, werd dit uiteindelijk theatergroep ZT Hollandia. Simons werd artistiek leider, samen met de percussionist en componist Paul Koek. Simons en Koek ontvingen in 2000 de Europese prijs voor theaterinnovatie. Sindsdien wordt Simons ook regelmatig gevraagd voor Duitstalige producties in onder andere Zürich, Wenen en München. Hij werd door het Duitse tijdschrift Theater heute verkozen tot theaterregisseur van het jaar in 2004. In 2009 ontving Simons een eredoctoraat voor zijn werk als artistiek leider bij theatergroep NT Gent.

Bernd Ulrich

Bernd Ulrich (1956) is Duits historicus en publicist en woont in Berlijn. Ulrich studeerde geschiedenis en germanistiek in Berlijn en promoveerde in 1995 op een onderzoek naar de oorlogservaring van Duitse soldaten in de Eerste Wereldoorlog. (Van 1997 tot 2003 was Ulrich medewerker aan het Hamburger Instituut voor Sociaal onderzoek, waarna hij sinds 2003 weer zelfstandig onderzoek verrichte.) Hij schrijft voor verschillende kranten en tijdschriften OVER ONDER ANDERE … en richtte in maart 2011 de tentoonstelling Unter Bäumen. Die Deutschen und der Wald in. Deze tentoonstelling onderzoekt de culturele, historische en mythische relatie tussen de Duitsers en hun wouden en was tot maart 2012 in het Duits historisch museum te zien.