Best European TV Investigation of the Year 2012

De documentaire 'Toestemming om te vuren' van Tegenlicht-maker Shuchen Tan uit het drieluik '9/11 De dag die de wereld veranderde' (VPRO, VARA) valt in de prijzen op het mediafestival Prix Europa in Berlijn. En een eervolle vermelding voor het concept van 'Powermappig'.

De documentaire Toestemming om te vuren leverde Tegenlicht-regisseur Shuchen Tan en Tegenlicht researcher William de Bruijn al eerder een Beeld en Geluid Award en Al Jazeera award op. De documentaire was een bijdrage aan het '10 jaar 9-11' project dat door de VPRO in samenwerking met de VARA gerealiseerd werd in voorjaar en zomer van 2011. Vragen als wat de oorzaken en motieven waren van de War on Terror en hoe de bevolking van Irak doelwit werd van een oorlog gebaseerd op leugens, staan in de film centraal. De documentaire, die onder de Engelse titel Permission to Engage verscheen, is nu opnieuw genomineerd, ditmaal voor de Prix Europa.

Een tweede nominatie gaat naar het Tegenlichtproject "Powermapping" in de categorie 'TV market place of innovations'. "Powermapping" is een open source tool om de machten in kaart te brengen die de wereld besturen door een inkijk te geven in de directiekamers van het bedrijfsleven en de achterkamers van de diplomatie. Het project is op dit moment nog volop in ontwikkeling.