In de aflevering 'En we werkten nog lang en gelukkig' onderzoekt Tegenlicht de toekomstige arbeidsmarkt. Dit roept vragen op over de arbeidsethos van vroeger. Waarom werkten we? En waarom blijven we werken?

Voor het VPRO-programma De vooruitgang (1983) duiken Gerrit van Elst en Frank Wiering in het verleden van werken. In het acht minuten durende filmpje zoeken ze uit hoe onze instelling verandert van 'werken om te leven' in 'werken om het werken'.

"De gemiddelde mens werkt acht uur per dag, vijf dagen van de week, en vijfenveertig jaar van zijn leven, waarbij de vraag leuk of niet leuk niet gesteld wordt."

De vooruitgang (1983)

De werknemer van nu past niet goed meer in het plaatje dat in De vooruitgang geschetst wordt. De visie dat we 'werken om het werken' wordt langzaamaan losgelaten. Mensen willen steeds vaker geluk en voldoening uit hun werk halen. Gaan we terug naar het idee dat we ‘werken om te leven’ of is dit het begin van een nieuwe visie op werken?

De volgende animatie presenteert onderzoek naar onze motivatie om te werken. Het filmpje laat zien dat mensen zelfontwikkeling en een positieve bijdrage leveren vaak belangrijker vinden dan geldbonussen. Is 'werken om gelukkig te worden' de visie van de toekomst?
 

Er zijn al enkele bedrijven in Nederland die deze visie op hun manier invullen. Kesselaar en Zn., Finext, Buurtzorg Nederland en Knowmads leggen de nadruk op de creativiteit en de autonomie van de individuele werknemer. Tegenlicht zoekt in de aflevering 'en we werkten nog lang en gelukkig' uit hoe de arbeidsmarkt van de toekomst eruit ziet.