VPRO Buitenland was bij de Tegenlicht Meet Up 'Europese smaak als wapen', en maakte een compilatie van de vragen en suggesties die gedurende de avond langskwamen.

Lief Europa,

Wat willen we nu echt? Willen we geld verdienen, of willen we samenleven? Moeten we terug naar ambachtelijk werk? Een gilde systeem? Kunnen we stoppen met het maken van onderscheid tussen hoog- en laagopgeleid? Anders opgeleid, dat zijn we.

Maar kun je wel rondkomen van ambachtelijk werk? Is het überhaupt mogelijk, gezien de huidige tijdsgeest? En als ambacht de nieuwe vorm is waarin we produceren, hoe wordt innovatie dan gefinancieerd? Kan innovatie dan wel blijven bestaan? Nee, stop. Innovatie begint niet met geld, maar met een idee. Amerika heeft geld, Europa de ideeën. Herwaardering en verfijning van Europees gedachtegoed is van groot belang.

Maar willen we eigenlijk wel kiezen voor duurzame producten? Stellen we kwaliteit boven kwantiteit, of de merknaam? Is nostalgie naar ambacht niet al net zo oud als de Industriële Revolutie? Zijn we niet gewoon onder invloed van de globalisering op zoek naar onze eigen identiteit? Laten we alsjeblieft eerst eens vaststellen: Europese smaak als wapen, tegen wát?