Kijkcijfers en succes op de sociale media gaan niet per se samen. Bankgeheimen en het basisinkomen deden het bij beide goed het afgelopen seizoen.

De zomer komt eraan en alle zesentwintig afleveringen van dit televisieseizoen zijn uitgezonden. Welke afleveringen van VPRO Tegenlicht werden het best bekeken op TV of het meest besproken op sociale media? De afleveringen die goed zijn bekeken en veel zijn besproken, geven een kritische blik op huidige geldsystemen. Afleveringen over klimaatverandering en duurzaamheid deden het goed op TV, maar op sociale media werden lokale, maatschappelijke onderwerpen meer besproken.

Drie van de vijf afleveringen die goed zijn bekeken, gaan over het klimaat of duurzaamheid. Maar de meest bekeken aflevering van VPRO Tegenlicht aller tijden gaat over de financiële wereld. Bankgeheimen van Joris Luyendijk is het absolute kijkcijferkanon van ons programma tot nu toe.

Bankgeheimen van Joris Luyendijk en Gratis geld zijn niet alleen veel bekeken, maar ook veel besproken. De andere afleveringen in deze top vijf gaan over veranderingen in Nederland. Ook hier een absoluut record, nog nooit werd op sociale media zoveel over een aflevering gesproken als over Onderwijzer aan de macht. Zelfs drie keer meer dan gemiddeld. Behalve Gratis geld zijn al deze veel besproken afleveringen in 2015 uitgezonden.

In 2015/2016 komt in ieder geval het klimaat weer uitgebreid aan bod. Er wordt onder andere een aflevering gemaakt met Polly Higgins over ecocide en er worden rechtszaken aangespannen tegen de Nederlandse staat vanwege het niet naleven van het Kyoto-protocol. Lees meer over de afleveringen van komend seizoen