Het Peng!-collectief uit Berlijn roept met hun actie Fluchthelfer mensen op om op de terugweg van vakantie vluchtelingen mee de grens over te nemen.

Wat is het?

Het Peng!-collectief heeft een starterskit gemaakt voor burgers die vluchtelingen willen vervoeren in hun eigen auto. In dit pakket zitten routekaarten, een kartonnen liftbordje, een zonnescherm voor op het raam en zijspiegelhoezen met de Duitse vlag. Zo kun je een vluchteling meenemen op de achterbank van je auto.

Wie en waarom?

Doordat de controles in treinen en bussen richting Noord-Europa zijn opgevoerd, is het voor vluchtelingen bijna onmogelijk om het land van bestemming te bereiken. Daarom moeten burgers hun eigen vervoersmiddelen inzetten volgens het Peng!-collectief. Het is een gemakkelijke en veilige manier voor de vluchtelingen om grenzen over te steken.

Wat kun jij doen?

Via de website van Fluchthelfer kun jij je aanmelden als vervoerder en een starterskit bestellen. Als je liever een financiële donatie doet voor dit initiatief kan dat ook. Dit geld wordt gebruikt voor een rechtsbijstands fonds.