Leven zonder internet of smartphone is voor veel media een uitdaging. Journalisten schrijven over hun eigen offline ervaring.

Voor veel journalisten en media spreekt offline gaan erg tot de verbeelding. Een jaar zonder internet, van het grid verdwenen of leven zonder smartphone. Het leverde artikelen, (mini)documentaires en verslagen op. Inmiddels zijn er ook vooraanstaande schrijvers die het internet gebruiken om op te roepen offline te gaan. Een overzicht van een aantal hoogtepunten.

Vanish (Wired)

Al in 2009 wilde schrijver Evan Ratliff van het grid verdwijnen. Lezers van Wired kregen de uitdaging om hem op te sporen. Het zorgde voor een fantastisch verslag van een kat-en-muis-spel tussen Ratliff en een fanatieke schare lezers. Ratliff had zichzelf de beperking opgelegd dat hij wel online actief moest blijven, maar probeerde zijn digitale identiteit verborgen te houden. Op de site is het verslag van de schrijver te lezen, zijn verhalen te vinden van mensen die op hem jaagden en andere info over Vanish.

lees het verslag en meer over het project Vanish van Evan Ratliff

I'm still here (The Verge)

Paul Miller schreef in 2013 een verslag over zijn jaar zonder internet. Op zijn 26e wilde hij onderzoeken wie hij zelf zou zijn zonder verbinding met het web. Naast het artikel is er ook een video van 15 minuten waarin Miller verslag doet van het jaar zonder internet. Miller vertelt een evenwichtig verhaal. Over nadelen van offline leven, over valkuilen als persoon die weinig met internet te maken hebben. En hoe hij met enige opluchting weer online gaat. 

lees en kijk het verslag van Paul Miller over zijn offline jaar

Life without smartphone (FastCompany)

Kathleen Davis beschrijft voor FastCompany hoe het is om als journalist zonder smartphone te leven. Nadrukkelijk niet als keuze tegen technologie, maar wel een situatie waar ze blij mee is. Met name de ruimte die overblijft om te vervelen, kan Davis waarderen. In het artikel is ook het online filmpje 'I forgot my phone' te zien, die duidelijk maakt welke invloed smartphones op sociaal leven kunnen hebben.

beschrijving van leven zonder smartphone door Kathleen Davis

Digital detox (Guardian)

The Guardian beschrijft mogelijkheden om offline op vakantie te gaan. Onder andere Time to log off en Unplugged Weekend komen aan bod. In hoeverre is het nodig om een speciale vakantie te boeken als je thuis ook gewoon internet uit kunt schakelen? Guardian onderzoekt de voordelen van een digitale detox tijdens de zomervakantie.

overzicht mogelijkheden voor offline vakantie

Ode aan offline zijn (Correspondent)

David van Reybrouck schrijft voor De Correspondent een ode aan het offline zijn. Vooral op reis ervaart de schrijver de druk van een smartphone en kan hij lastig op de plek zijn waar hij naartoe is gereisd. Gaat de smartphone dus de deur uit? Je leest het in deze ode aan het offline zijn op een online platform.

lees de ode aan offline zijn van David van Reybrouck

alle longreads op een rij