In de uitzending ‘Uitdagers en aanpakkers’ worden verschillende vernieuwers geportretteerd. Hoe gaat het nu met deze aanpakkers en welke invloed heeft de VPRO Tegenlicht uitzending gehad? VPRO Tegenlicht sprak met Tutku, Suna, Martijn en Clara.

‘Wij stoppen niet voordat er een ministerie van dansen komt.’

In de uitzending zien we platendraaier Suna Duijf met haar stichting Het Danspaleis. Ze reist met haar platenkoffer door het hele land en draait platen uit de oude doos voor ouderen in zorgcentra. Een middag van meezingen met klassiekers, het ophalen van herinneringen en natuurlijk vergeten danspasjes.

Volgens Suna gaat het nu hartstikke goed met Het Danspaleis. Door de uitzending hebben ze meer aanvragen en vrijwilligers gekregen. En het heeft geholpen met het verkrijgen van een serieuzer imago en het aantrekken van PR. Suna is genomineerd voor de Libellester en ze organiseren grotere evenementen met het Danspaleis. Een feestje in de Albert Heijn in Diemen bijvoorbeeld. ‘Winkelmandje neerzetten en gaan dansen,’ lacht Suna. Ze wil Het Danspaleis nog verder uitbreiden. ‘Wij stoppen niet voordat er een ministerie van dansen komt.’

Suna merkt: ‘Het Danspaleis werkt en dat is echt te gek. VPRO Tegenlicht heeft het echt een boost gegeven.’ Donderdag is de koning aangeschoven aan tafel in Het Danspaleis en knoopte een gesprekje aan met een mevrouw van 85. Dat is die verbinding die belangrijk is.’

'Iedereen wil ertoe doen in het leven. De route ernaartoe is alleen niet altijd even makkelijk.’

Martijn Duk laat in de uitzending zijn bedrijf Dukskoen in Arnhem zien, een sociale onderneming waar kwaliteitsschoenen worden gemaakt door werknemers die langdurig in de bijstand zitten.

Voor Martijn is er sinds de uitzending veel veranderd. Er kwamen veel positieve reacties op de uitzending en zelfs een succesvolle crowdfunding campagne. Volgens Martijn was het voor de schoenmakers een mooi moment om in de uitzending trots op de voorgrond te kunnen treden.

De samenwerking met de doelgroep liep na een paar maanden wat minder. Er was steeds meer uitval: meer mensen haakten om verschillende redenen af. Ook de ondersteuning van de gemeente, die mensen koppelde aan Dukskoen, nam af. Martijn heeft uiteindelijk besloten om in oktober te stoppen met Dukskoen en verder te kijken. Hij hoopt in de toekomst iets nieuws op te zetten, waar de maatschappelijke impact weer een belangrijke rol speelt.

Martijn kijkt met een positief gevoel terug op de uitzending, met name vanwege de impact voor zijn medewerkers. ‘Veel mensen kwamen na de uitzending met een mooi verhaal thuis. De uitzending heeft betekenis voor hen, over twee en drie jaar zullen we terugkijken van: “Het is misschien niet gelukt, maar ik kan wel degelijk wat. Ik doe ertoe.” Iedereen wil ertoe doen in het leven. De route ernaartoe is alleen niet altijd even makkelijk.'

‘Jullie hebben toch in die Tegenlicht uitzending gezeten?’

Clara en Sjaak Cies zijn de oprichters van de eerste Voedselbank in Rotterdam. Zij vonden het jammer dat sommigen nog net buiten de boot van de Voedselbank vielen. Daarom richtten ze de Gaarkeuken van Rotterdam op. Een plek voor een warme maaltijd en sociaal contact voor mensen die moeilijk rondkomen.

Na de uitzending stroomden de positieve reacties binnen bij Clara. ‘De bekendheid van de uitzending helpt wel mee bij bijvoorbeeld aanvragen aan de gemeente. Het is altijd mooi als wij een videolink van de uitzending en een artikel mee kunnen sturen.’ De reacties op de uitzending druppelen nog steeds binnen, dan zeggen mensen: 'Jullie hebben toch in die Tegenlicht uitzending gezeten?’ 

De Gaarkeuken is nu aan het uitbreiden naar andere locaties. ‘Het gaat eigenlijk heel goed, maar het is op een bepaalde manier ook jammer dat het goed gaat,’ zegt Clara over het groeiend aantal mensen dat De Gaarkeuken nodig heeft. Het is meer dan een maaltijd alleen, het is ook een sociaal netwerk. Clara vertelt over de keer dat er een moeder uit de crisisopvang met een kind kwam eten. De dagen daarna kwamen mensen met allemaal kinderkleertjes aanzetten.

 

‘Ik weet dat ik de persoon ben die in de uitzending centraal staat, maar het is echt een project van heel veel mensen. In mijn eentje was dat nooit gelukt.’

In de uitzending zien we Tutku Yüksel van werk- en ontmoetingsplek THUIS in Wageningen, een plek waar ontmoeting en verbinding in de stad centraal staan.

Tutku vertelt geanimeerd hoe het nu met THUIS gaat. ‘Het maken van verbindingen tussen mensen gebeurt nog steeds. Voornamelijk de focus van activiteiten is anders, waarbij we meer kijken naar de sociale impact die activiteiten hebben op Wageningen. We zijn begonnen als burgerinitiatief en zijn nu echt gegroeid naar een professioneler niveau.’ THUIS heeft financiële steun gekregen van de gemeente en verschillende partners gevonden voor ondernemerschap in Wageningen.

‘Ik weet dat ik de persoon ben die in de uitzending centraal staat, maar het is echt een project van heel veel mensen. In mijn eentje was dat nooit gelukt.’