Onze voedselindustrie heeft een grote impact op ons milieu en op onze gezondheid. Er moet wat veranderen, maar hoe? Deze vijf voedsel-innovators schoven aan bij VPRO Tegenlicht om te praten over het menu van morgen.

Joris Bijdendijk

chef-kok RIJKS

Bijdendijk wist al vroeg dat hij kok wilde worden; nu heeft hij zijn eigen restaurant waar hij maar liefst 62.000 gasten per jaar ontvangt. Hij is de trotse eigenaar van meerdere Michelinsterren en met zijn nuchtere, principiële en efficiënte kijk op koken belandde hij in de Trouw Duurzame top 100 van 2017.

Joris Bijdendijk pleit ervoor dat de Hollandse keuken zichzelf opnieuw uitvindt op een duurzame manier: meer seizoensgroenten, regionaal eten, én circulair eten.

Marije Vogelzang

eating designer

Designer van origine (afgestudeerd aan de Design Academy te Eindhoven), maar altijd al geïnteresseerd geweest in eten, werkt Marije Vogelzang naar eigen zeggen vooral ‘vanuit het werkwoord eten.’

Ze bestudeert rituelen en culturele gebruiken omtrent voedsel, voedselbewerking en eten, en onderzoekt hoe mensen deze met elkaar in verbinding brengen. Met haar kunstprojecten probeert ze onze kijk op eten te veranderen. Ook werkt ze als consultant voor grote voedselverwerkingsbedrijven. 

Michel MacDonald

merkstrateeg

Michel MacDonald studeerde in 1996 af als Cultureel Socioloog aan de UvA en begon zijn carrière als editor voor de AVRO. Inmiddels heeft Michel MacDonald meer dan twintig jaar ervaring in de media- en reclamewereld. Hij heeft een fascinatie voor de relatie tussen maatschappelijke trends, media, en marketing en communicatie.

Met zijn kleurrijke assortiment aan opdrachtgevers (een kleine greep: Vodafone, Douwe Egberts, Calvé Pindakaas, Heineken en Albert Heijn) en meerdere pr-prijzen op zak, weet Michel als geen ander hoe trends in voedselproductie en voedselconsumptie zich ontwikkelen.

'eten is het belangrijkste materiaal ter wereld'

– Marije Vogelzang

Katinka Versendaal

voedselfuturoloog

 

Wat snacken we over tien jaar? Kunnen we onze eigen spijsvertering hacken? Kunnen we een boerderij bouwen onderwater? En hoe gaan we in 2050 negen miljard monden voeden? Wat zouden nieuwe bronnen van groene proteïnen kunnen zijn?

Het zijn vragen waar Katinka Versendaal, voedselfuturoloog, zich dagelijks mee bezighoudt. Met haar initiatief The Eatalier vertaalt ze wetenschappelijk onderzoek, voedingstradities en innovatie naar een gezonde, duurzame én smakelijke toekomst. 

Manfred Aben

directeur innovatie Unilever

Manfred Aben behaalde in 1995 een PhD in Computer Science en Kunstmatige Intelligentie aan de UvA. In datzelfde jaar begon zijn carrière bij Unilever, destijds als AI-ontwikkelaar en projectbegeleider.

In 2018 ontfermde hij zich binnen Unilever over de bedrijfstak Voedselinnovatie. Hij begeleidt interdisciplinaire teams in Engeland, Nederland en India. Ook is hij hoofd van het Unilever Global Foods Innovation Centre 'The Hive' in Wageningen waar de Research & Development-departementen van onder andere Knorr, De Vegetarische Slager en Calvé zijn gevestigd.

meer zoals 'Future Food'