Vivian Balakrishnan is minister van Buitenlandse Zaken en leider van het Smart Nation-project, dat van Singapore een slimme stad moet maken.

Computers, connectiviteit, het world wide web, social media, de toename van sensoren, the internet of things, big data-analyses, robotica en 3D-printen. Dat zijn volgens Vivian Balakrishnan de negen 'platformen' die de aard van onze samenleving gaan veranderen.

"Het onafhankelijke Singapore moet altijd strategisch denken omdat we altijd tegenover existentiële uitdagingen staan", zegt de minister van Buitenlandse Zaken tegen OpengovAsia.com. De kleine stadstaat heeft zich altijd moeten verdedigen tegen vijandige buren. Dat doen we door te surfen op de golf van globalisatie en constant te zoeken naar nieuwe kansen, aldus Balakrishnan.

Smart Nation

Die zoektocht leidde eind 2014 tot de oprichting van het Smart Nation Programme Office (SNPO), waar Balakrishnan tevens minister van is. Het SNPO heeft als doel innovatie, tech-initiatieven en investeringen naar zich toe te trekken en te ondersteunen om zo één visie voor de staat Singapore te creëren. In een dichtbevolkte stad zoekt Singapore onder leiding van Balakrishnan naar manieren om slim met straatverlichting, afvalophaal, en verkeerslichten om te gaan.

Minister

Balakrishnan weet wat het is om te besturen. Voor zijn ministerschap over Buitenlandse Zaken was hij minister van Community Development & Sports (2004-2005), Community, Youth & Sports (2005-2011) en Environment and Water Resources (2011-2015). Tevens was hij tweede minister van Trade & Industry en Information, Communications and the Arts

Medicus

Balakrishna werd geboren in 1961. In 1980 studeert hij geneeskunde aan de Nationale Universiteit van Singapore en promoveert in de oogheelkunde. Van 1993 tot 1995 werkt hij in Londen als oogheelkundig kinderarts. Daarna keert hij terug naar Singapore waar hij in 2000 uitvoerend directeur wordt van het Singapore General Hospital. In 2001 wordt hij lid van het Parlement voor de regerende People's Action Party (PAP).