Toen werd aangekondigd wie de opvolger zou zijn van Christoforos Sardelis, hoofd van het Griekse nationale schuldenagentschap, duurde het niet lang of echo’s van diepe verontwaardiging schalden over de benoeming heen: Christodoulou? Schande! Walging! Complot! Is zijn benoeming echt zo schandalig?

Het zit namelijk zo. Vóór zijn aanstelling als hoofd van het nationale schuldenagentschap, was Petros Christodoulou (1960) manager van de Griekse centrale bank. Aldaar was hij belast met zaken als kapitaalverwerving en nationale financiering.
Toen Goldman Sachs in 2001 de controversiële credit default swap uitvoerde waarmee Griekenland de staatsschuld plotsklaps met 2,4 miljard zag dalen, werd die deal aan de Griekse zijde mede besloten door een zekere manager nationale financiering van de Griekse centrale bank: Petros Christodoulou.
Maar nog voordat Christodoulou een positie verwierf bij de Griekse centrale bank, was hij hoofd van de afdeling Europese derivatenhandel bij JP Morgan en hield hij een vergelijkbare functie bij Credit Suisse. Deze high profile carrière begon Christodoulou bij… Goldman Sachs.

Spin

De positie die Christodoulou inneemt in de Griekse schuldencrisis, lijkt kortom opmerkelijk: hij heeft gewerkt voor beide partijen van de Goldman-Griekenland deal, en was in het geval van Griekenland zelf één van de verantwoordelijken. Nu is hij hoofd van het instituut dat de Griekse schuld moet beheren: het Griekse nationale schuldenagentschap.
Daarmee wordt Christodoulou door sceptici en doemdenkers graag gezien als de gedoodverfde spin in het web van technocratie dat volgens hen om Europa heen wordt gewoven.
Het schijnt dat ook de Amerikaanse Federal Reserve inmiddels geïnteresseerd is geraakt in Christodoulou’s betrokkenheid betreffende de Griekse credit default swaps.