Voormalig Stanford-professor in kunstmatige intelligentie Daphne Koller wil het klaslokaal veranderen met onderwijssite Coursera.

Daphne Koller is in 1968 in Israël geboren als dochter van twee leraren. Ze haalt op zeventienjarige leeftijd haar bachelor aan de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem. Een jaar later haalt ze haar master en in 1989 verhuist ze voor een promotieonderzoek naar Amerika. Op haar 25e promoveert ze aan Stanford in computerwetenschappen en doet een postdoctoraal onderzoek in Berkeley aan de universiteit van Californië met kunstmatige intelligentie als onderzoeksgebied. Dat rondt ze af in 1995 waarna ze bij de afdeling computerwetenschappen van Stanford Universiteit aan de slag gaat.

TED Talk van Daphne Koller over online leren.

Met een dergelijke onderwijscarrière op haar naam is het niet heel verwonderlijk dat Koller een van de twee oprichters van Coursera is. Opgericht in 2012 samen met Baidu-topman Andrew Ng is Koller met inmiddels 13 miljoen geregistreerde gebruikers de wereld aan het veroveren. De website biedt meer dan 1.000 lessen gratis aan, maar wie een certificaat wil halen, moet daarvoor wel betalen. Koller wil met de website onderwijs veranderen, maar ziet de online leeromgeving nadrukkelijk als aanvulling op klassikaal onderwijs.
 

If you put an instructor to sleep 300 years ago and woke him up in a classroom today, he’ll say, ‘Oh, I know exactly where I am.

Daphne Koller in Wall Street Journal

In het begin combineert Koller haar werk voor Coursera met lesgeven aan Stanford. Dat is niet lang mogelijk en in 2012 gaat ze volledig voor het online bedrijf werken. De site heeft inmiddels ruim honderd universitaire partners en bijna tweehonderd medewerkers. Van de opbrengsten van door gebruikers gekochte certificaten krijgen universteiten vijftig procent. Uiteindelijk wil Coursera volledige opleidingen aanbieden die circa 20.000 dollar kunnen gaan kosten.

Bij Stanford was Koller de Rajeev Motwani professor, vernoemd naar een van de eerste adviseurs en bestuurslid van Google. De leerstoel ontstond na een gift van 2,5 miljoen dollar door Google. Verder is Koller onderscheiden als MacArthur Fellow, lid van de National Academy of Engineering en werd ze gekozen als lid van de American Academy of Arts and Sciences. Ze schreef een boek over probabilistische grafische modellen, waarover ze ook een cursus op Coursera aanbiedt.