Software-ontwikkelaar

Door vreemden wordt hij gezien als de duivel, door vrienden enkel als iemand die het kwaad gefaciliteerd heeft: negen jaar geleden schreef Michael Osinski de software die hypotheken kon omzetten in verhandelbare financiële producten. Hij ontwikkelde een programma dat de standaard werd in de financiële sector en dat nu gebruikt wordt door alle investeringsbanken ter wereld. Het programma, dat verschillende hypotheken samenvoegt tot een uniforme en verhandelbare obligatie, wordt door veel critici aangewezen als een van de oorzaken van de wereldwijde financiële crisis.

Voor Michael Osinski op zijn dertigste begon op Wall Street, was hij garnalenvisser op zee. Hij begon als programmeur onderaan de ladder. Hij had geen financiële achtergrond, maar kon wel goed programmeren, en kwam in 1988 bij de afdeling hypotheek-securitisatie terecht. Securitisatie is het omzetten van bijvoorbeeld leningen die een bank verstrekt heeft in verhandelbare waardepapieren. Hier begon hij met het verhandelbaar maken van hypotheken en andere vormen van schulden. De bank bundelt grote hoeveelheden van verschillende soorten hypotheken, haalt deze door een ‘magisch stukje software’ en kan vervolgens obligaties uitgeven op basis van de bundel van leningen. Hiermee werden miljarden verdiend op Wall Street en Michael Osinski werd rijk door zijn software en goede vaardigheden als programmeur.
 
Wie had gedacht dat deze software aan de wieg zou staan van de huizencrisis en alle ellende in de financiële sector en mondiale economie die hiermee verbonden is? De software, waar Osinski meer dan tien jaar aan werkte, heeft dit medemogelijk gemaakt.
 
Kloppen de modellen in de software niet? Of is het de complexiteit van duizenden onzichtbare stukjes digitale informatie die in de ‘black box’ gaan en eruit komen als betrouwbare en berekenbare informatie die computers bestuurt en mensen verleidt tot een gevoel van macht en heerschappij over de toekomst?